Ryssland genomför stor vapenaffär med Saudiarabien

eFOLKET fördömer stormakternas rustningar

Saudiarabiens kung Salman har besökt Ryssland och Vladimir Putin. Och det var ingen privat semestertripp. Kung Salman kom i spetsen för en delegation på 1 000 personer. Och man nöjde sej inte med lite artigt prat. Stora kontrakt skrevs under.

Saudierna ska investera 1 miljard dollar i en energifond i Ryssland och den ryska oljejätten Sibur ska bygga en fabrik i Saudiarabien för 1,1 miljarder US-dollar. Ryssland ska också förse Saudiarabien med antiflyg-missiler, S-400, för ett värde av 3 miljarder dollar. Detta gör Ryssland samtidigt som den Saudiarabiska regimen bombar Jemen sönder och samman, se: Ledare: Stoppa bombkriget i Jemen! Fördöm Saudiarabien!

eFOLKET har i en rad artiklar gått emot krigshetsen mot Ryssland som ständigt väller över oss här i väst. Speciellt i Sverige. Vi har visat att Rysslands militära styrka är en bråkdel av Natos. Samtidigt har vi naturligtvis inte haft några illusioner om den ryska regimen. Putins Ryssland är ett kapitalistiskt land med en oerhört reaktionär politik. Samarbetet, som Ryssland nu är överens med Saudiarabien om, visar detta.

Men vi kan hålla två bollar i luften! Precis som de demokratiska socialisterna i Västeuropa under 1900-talets början gjorde. De stödde all demokratisk opposition mot tsarväldet i Ryssland, men de gick samtidigt emot de egna regeringarnas krigsplaner riktade mot Ryssland.

USA:s och Peter Hultqvists hets mot Ryssland handlar om att stärka den egna imperialismen, inte om att åstadkomma demokratiska framsteg i Ryssland. USA och Västeuropa stödde Jeltsinregimen när den besköt sitt eget parlament 1993. Jeltsin förde nämligen en politik de gillade. Han massprivatiserade och öppnade Ryssland för kapitalismen.

Motsättningen mellan USA/Nato/Peter Hultqvist på ena sidan och Ryssland på den andra är en motsättning mellan kapitalistiska krafter. NATO-USA är militärt oändligt mycket starkare än Ryssland och den mest aggressiva sidan.

Ryssland och Saudiarabien, som bägge fortfarande ruvar på enorma energitillgångar, väljer nu att tillsammans spela ut det kortet för att visa världens två största ekonomier USA och Kina att även de har trumf på hand. Ryssland och Saudiarabien är världens största oljeexportörer, Kina och USA världens största oljeimportörer.

Dessa fyra länder svarar numera för mer än hälften (57 procent) av alla militära kostnaderna i världen. Det handlar om inflytande i världen, där militärt våld är en del av maktkampen mellan dessa länder. Och detta våld drabbar sedan oskyldiga människor i andra länder.

Demokratiska socialister stöder varken Ryssland, USA eller Kina. Vi hävdar att arbetarsolidaritet och fredskamp över gränserna är vad som behövs för att skapa en tryggare värld, inte mer vapen. För dem som eventuellt har trott att Ryssland – eller Kina – skulle kunna vara motvikter till USA och till vår fördel, kan ett studium av Putins och Kung Salmans ”lilla träff” vara ett uppvakningspiller.

Ledarredaktionen