Rymdfantasier

En resa till kall plats i Universum

En massa människor ägnar sig i dessa tider åt verklighetsflykt. Det handlar i högre grad om att föreslå oerhört kostsamma projekt som låter spännande. Istället för att med alla medel försöka lösa dagens stora problem på vår jord: Den accelererande temperaturökningen, utrotande av allt fler av jordens djur- och växtarter, utfiskningen av haven, överkonsumtion av råvaror, som på sikt kan tömma ut förråden av viktiga metaller.

Om vi ska kunna klara klimatomställningen samt stoppa den utarmning av vår jord som nu sker så måste vi människor inse att vi inte längre kan slösa med jordens resurser och ödelägga naturen. Varje dag kan jag läsa om nya förslag med olika typer av tekniska lösningar för att rädda jordens klimat från att bli för hett. Tyvärr innebär så gott som alla dessa förslag ökad resursförbrukning. Problemen flyttas alltså från ett område till ett annat.

Det mest galna av all dessa förslag handlar om att istället för att satsa all vår energi här på jorden på att rädda vår miljö, så vill politiker, så kallade entreprenörer och vissa forskare starta gigantiska rymdprogram för att ta sig till månen och Mars. Avsikten är börja plundra även dessa himlakroppar på bland annat metaller. Den naiva förhoppningen är att dessa gigantiska rymdprogram ska leda till nya fantastiska upptäcker och uppfinningar som kan komma mänskligheten tillgodo. Det senare var temat i ett program i Sveriges Radios vetenskapsmagasin Vetandets värld 18 juli i år.

I programmet fick företrädare för USA:s rymdprogram breda ut sig. Okritisk refererades till fantasierna om nyttan av de absurda rymdprojekten. På 1960-talet, med hög ekonomisk tillväxt och energipriser som var 30 gånger lägre än dagens, kunde USA avsätta fyra procent av sin federala budget till rymdforskning. Sedan 2011 har USA inte ens egen kapacitet att forsla sina astronauter till den internationella rymdstationen – utan köper den tjänsten av dagens ärkefiende Ryssland.

En notis om att inom några år bygga en privat rymdfarkost “Starhopper” för bemannade färder till både månen och Mars publicerades i ett trettiotal svenska tidningar, helt utan kommentarer:

 TT

01:47 | 2019-07-29

RYMDEN Sedan prototypen Starhopper lyckats ta sitt första “skutt” på egen hand utlovar Space X vd Elon Musk snara nyheter om företagets satsning på resor till Mars.

Nu när Hopper har flugit kommer en uppdatering om Starship om cirka två veckor”, twittrar Musk. I ett test i Texas häromdagen lyfte Starhopper och förflyttade sig ungefär 20 meter. Prototypen ska inom något år utvecklas till Starship, en jätteraket för bemannade färder till både månen och Mars.

För att förstå vidden av problemet och kostnaderna för att verkliga dessa drömmar om att kolonisera Mars har signaturen Flute på sin blogg jämfört Mars med den mest ogästvänliga platsen på jorden – Antarktis. Han föreslår att de med Mars-drömmar istället borde genomför en expedition till Antarktis. Det är ungefär lika kallt på Antarktis som på Mars, men där upphör likheterna. Att överleva och uträtta något är tusenfalt svårare på Mars än på Antarktis. Dessutom är kostnaderna, per resenär en kvartsmiljon gånger dyrare för Marsfärder.

Flutes noggranna kalkyl är en lysande satir över människors hybris och verklighetsflykt. Liksom över mediernas okritiska hållning när det gäller rymdfantasier.

Foste