I måndags när jag åkte hem från kvällens redaktionsmöte på eFOLKET var det full regnbåge.
Eftersom jag var i närheten av Köpmangatan, även kallad “Gamla Staden”, där vi har kvar äldre bebyggelsen i Eskilstuna från 1700-talet, åkte jag till Fors kyrkopark för att ta några bilder där regnbågen ramar in den fina gamla stadsmiljön.
Det är från kyrkoparken på andra sidan ån man har den bästa översikten av denna anrika bebyggelse. En vy som nog är bland de populäraste fotomotiven i Eskilstuna.
En stadsmiljö som var allvarligt hotad under 1960–1970-talet då stadens styrande hade långt framskridna planer på att riva delar av stadsdelen längs ån för att ge plats åt nya bostäder med tillhörande garagelängor. Det var hela sträckan från Rådhusbron och ända fram till “Stockholmshuset” som ligger vid Kyrkbron som skulle jämnas med marken. (se bifogat gammalt flygfoto när jag ringat in det som skulle rivas)
Det hade gått så långt att kommunens modellbyggare tagit fram trämodeller över hur de nya husen skulle se ut. (se bifogade bilder) Som tur är fullföljdes inte dessa planer. Därför kunde jag nu få en stilig regnbåge som ram runt del av Gamla Staden.
Köpmangatan som ringlar fram genom “Gamla Staden” hette från början Långa gatan.
I “Gamla Staden – visiteskilstuna.se” samt i “Långa gatan i Gamla Staden i…Visit Eskilstuna – Facebook” kan man läsa:
“Den kullerstensbelagda Köpmangatan med kulturbyggnader från 1700-talet sträcker sig längs ån i Gamla Staden. Långa Gatan i Gamla Staden i Eskilstuna fanns redan på medeltiden. Då färdades här pilgrimer på väg till Johanniternas kloster… Gamla Teatern som ligger ett stenkast från Köpmangatan är Sveriges äldsta landsortsteater som fortfarande är i bruk”
Ska man vara petig är detta med kullersten ett sakfel. Det är huggen gatsten, inte kullersten, på Köpmangatan. “Huggen sten” är huggen, vilket hörs på namnet. Kullersten är naturliga rundade stenar som är ett betydligt knöligare och skakigare som underlag.
Som den petimäter jag är, när jag är på det humöret, åkte jag till Torshälla för att ta några bilder som visar skillnaden mellan kullersten och gatsten. I Torshälla är Rådhustorget belagt med kullersten. Och S:t Olofs gränd i Torshälla är, såvitt jag vet, den enda gata inom Eskilstuna kommun där den gamla kullerstenen fått ligga kvar som ett nostalgiskt minne över den tid som var.
Den ena bilden visar S:t Olofs gränd med sin knöliga kullersten. På den andra bilden har jag fått med både kullersten och huggen gatsten på samma bild för att visa skillnaden.
Någon som undrar över den något obegripliga rubriken “ROGGBIV”? Det är minnesregeln för turordningen av färgerna i regnbågen man fick lära sig i skolan.
Röd, Orange, Gul, Grön, Blå, Indigo och Violett.
PS. Tyvärr hade jag inte vidvinkelobjektiv med mig för att få med hela regnbågen. Därför är inte slutet på regnbågen med där tunnan med guldet ligger och väntar.
Men det är som vanligt, när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked.
Rolf Waltersson
Lästips:
- Tre historiska utedass i Eskilstuna – eFOLKET, 5 januari 2022
- Regnbåge – Wikipedia