Jag lyssnade till USA podden, ett program som går på Sveriges Radio P1. Det var “Vapenspecial”, med underrubriken: “I USA finns en särskild relation till vapen. Varför?”.
Gå gärna in och lyssna själva. Det var ett intressant program som handlade om den historiska bakgrunden och traditionen om “varje medborgares rätt att bära skjutvapen” som är inskrivet i konstitutionen sedan 1791.
Det handlade också om kalla fakta. Hur många privatägda skjutvapen det finns, hur många som dödas genom skjutningar varje år och så vidare.
Jag förde inga anteckningar när jag lyssnade så jag ska inte referera så mycket till själva programmet. Ni som är intresserade kan själva gå in och lyssna på det 43 minuter långa inslaget i P1.
Men jag har letat runt lite på egen hand för att få fram den bild som visar hur USA sticker ut extra just när det gäller privata skjutvapen.
I programmet säger man att det finns 400 miljoner privatägda skjutvapen i USA och att det motsvarar hela 46 procent av alla 850 miljoner privatägda skjutvapen i hela världen.
Jag hittar en uppgift från den Schweizbaserade organisationen Small Arms Survey från 21 december 2019, där man skriver: “I nuläget uppges 393 miljoner privatägda skjutvapen vara i omlopp i USA av de 857 miljoner skjutvapen som finns i världen”.
Den siffran stämmer ganska bra med uppgiften från USA podden Vapenspecial i P1, så man kan anta att uppgifterna stämmer något så när.
Inom USA är det också stora skillnader beträffande skjutvapentäthet. Flera av sydstaterna tillhör de vapentätaste.
“Den vanligaste amerikanske vapenägaren är en vit, konservativ man som bor på landsbygden”, skriver SVT Nyheter 19 september 2019.
Det finns också en tydligt koppling mellan “Gud och vapen” när man hör människor i USA argumentera för att beväpna sig. Vapen tillhör också en del av den kulturella identiteten.
Även inom “populärkulturen” har vapen en central roll. Ta bara alla dessa vilda västern-filmer där det skjuts så det står härliga till. Vi har sett hjältarna på vita duken, John Wayne, Clint Eastwood med flera, som kommer till den lilla staden på prärien där de hjälper den plågade befolkningen att bli av med banditgänget, eller de blodtörstiga indianerna, som härjar runt.
När staden är befriad från plågoandarna riden hjälten iväg i solnedgången mot nya äventyr.
Tittar man hur det ser ut runtom i världen visar det sig att USA är det överlägset skjutvapentätaste landet.
Andra länder där det också finns gott om skjutvapen är Pakistan, Jemen, Serbien, Irak, Schweiz och Finland, för att nämna några.
Tillgången på vapen återspeglar sig också i statistiken över dödsskjutningar. “Mord med skjutvapen per 1 miljon invånare i 17 industriländer (2012). Källa: FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNOCD) och Smal Arms Survey via The Guardian:
- USA 29,7
- Schweiz 7,7
- Belgien 6,8
- Kanada 5,1
- Irland 4,8
- Finland 4,3
- Sverige 4,1
- Nederländerna 3,3
- Danmark 2,7
- Tyskland 1,9
- Norge 0,5
I USA blir i genomsnitt 58 personer dödade varje dag, vilket innebär cirka 21 000 varje år, enligt uppgift i Göteborgs Posten 8 juli 2021
“Kraftig ökning av dödsskjutningar i USA – nödläge utlyst. Under helgen runt nationaldagen den 4 juli dödades minst 150 personer i skottlossning – och antalet personer som skjuts ihjäl ökar kraftigt”, SVT Nyheter 12 juli 2021
Det är uppenbart att USA är ganska extremt när det gäller viljan att beväpna sig med skjutvapen. Det finns också en stark vapenlobby National Rifle Association (NRA) som gör allt för att stoppa strängare lagar som begränsar vapeninnehav.
På tal om filmskådisarna John Wayne och Clint Eastwood som ofta spelade vilda västern-hjältar som sköt vilt omkring sig. En annan känd filmskådespelare som också spelade många hjälteroller var Charlton Heston. Han var hedersmedlem på livstid i (NRA) och dess ordförande åren 1998-2003.
PS. När det finns många skjutvapen i omlopp innebär det också många stölder av skjutvapen. Man beräknar att ungefär 400 000 skjutvapen stjäls varje år i USA. Något som naturligtvis gör det ännu svårare att föra kontroll över vilka som är vapenägare.
Mängden dödsskjutningar, inte minst de så kallade “skolskjutningarna”, innebär en ökad polarisering av det amerikanska samhället.
Det finns alltfler som vill skärpa lagstiftningen när det gäller rätten att bära vapen. Och det finns de som kraftfullt motsätter sig inskränkningar i den grundlagsskyddade “rätten att bära skjutvapen”.
Det går också en tydlig skiljelinje mellan republikaner och demokrater.
Demokrater vill i större utsträckning skärpa vapenlagarna, medan republikaner motsätter sig detta.
Rolf Waltersson