Bild: Gerd Altmann /pixabay

Rapport om Amazon från Lunds Universitet

Lunds Universitet har på sin hemsida (7/9) publicerat en intervju med Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi. Intervjun handlar om färsk forskning kring techjätten Amazon, apropå bolagets etablering i Sverige.

Johan Anselmsson säger i intervjun bland annat:

– En bov i dramat är gig-ekonomin som innebär att företag kan undvika fasta anställningar och andra arbetsrättsliga regler. Detta genom att folk jobbar mot en helt rörlig avlöning. Uber och elsparksföretagen bygger på liknande principer. Men Amazon arbetar med olika koncept. Ett handlar om att de lagrar och distribuerar åt de som säljer via deras plattform och ett annat handlar om att företag endast annonserar och säljer via Amazon. Det är främst kring det första konceptet vi sett kritik.

– Men det finns också en annan form av klander, där Amazon får samma kritik som andra tech- och retailjättar. Det handlar om att dessa genom sin globala närvaro kan bolla vinster till lågskatteländer och undkomma stora investeringskostnader som istället drabbar skattebetalarna. Till exempel i form av att kommunen finansierar infrastrukturen för deras etableringar.

Läs hela intervjun på Lunds Universitets hemsida.

You May Also Like