Nisha Besara. Trivs numera tillsammans med moderata vapenlobbyister, och lobbar själv för Amazon och dess ägare , fackföreningsfienden, arbetarplågaren, miljömarodören och världens rikaste man, Jeff Bezos. Bild från expo.se.

Lobbyisten för Amazon var tidigare nära medarbetare till regeringens Mikael Damberg!

Igår skrev Aftonbladet om hur Amazon, via lobbyisten Nisha Besara, i ett brev till finansdepartementet uttryckt en önskan om ett möte mellan Amazon  och departementet. Det handlar om att Amazon vill slippa en planerad elektronikskatt.

Det är ont om tid, då de kommer att etablera sin verksamhet i Sverige snart och lagen träder i kraft redan om några veckor”, skriver Besara i ett brev till finansminister Magdalena Andersson.

Nischa Besara arbetar sedan 2019 för lobbyföretaget Rud Pedersen. En viktig del i företagets verksamhet handlar om lobbying inom vapenindustrin. 2013 blev förre moderate försvarsministern Sten Tolgfors chef och delägare i företaget. “Som försvarsminister har han ju sett insidan av politiska beslut”, kommenterade då ägaren, tillika tidigare aktive moderaten, Andreas Krohn.

Vad är det då som Nisha Besara “har sett från insidan” som lobbyföretaget Rud Pedersen funnit intressant och värdefullt? Vi tror vi vet:

I samband med att Besara 2015 tillträdde en chefspost på Unga Klara skrev Länstidningen i Södertälje om hennes bakgrund:

Gör: Tillträdande vd för Unga Klara. Har tidigare varit brevsvarare åt statsminister Göran Persson, politisk sekreterare åt Mikael Damberg (då SSU-ordförande, i dag näringsminister) och Ardalan Shekarabi (då Dambergs ersättare, i dag civilminister) samt politisk sakkunnig åt dåvarande jämställdhets- och integrationsminister Jens Orback. Hon har även varit chefredaktör för SSU:s tidning Tvärdrag, startat och drivit tidningen Dagens Arena samt varit ledarskribent på Aftonbladet. Senast general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Hon var ett namn som diskuterades som tänkbar kulturminister i Löfvens regering 2014.

Tilläggas kan att hon 2016 blev kolumnist på Expressen. Hon förklarade då att “frågor om rasism och jämställdhet är viktiga och berör mig”.

Som framgår har Besara en lång karriär inom det socialdemokratiska partiet och ungdomsförbundet bakom sig, och har arbetat inom det socialdemokratiska regeringsmaskineriet. En bakgrund som naturligtvis Rud Pedersen funnit i högsta grad intressant.

Nisha Besara har har sålt sig till de gamla moderaterna och vapenlobbyisterna. Enligt henne själv fick hon en månadslön på 60 000 kronor.

Andreas Krohn kommenterade:

–  Nishas breda erfarenhet inom allt från kulturområdet till politik ger ett intressant tillskott till oss.

På Rud Pedersen har Besara fått ta hand om bland annat lobbying för det antifackliga bläckfiskbolaget Amazon.

I Eskilstuna har Amazon idag en jättelik och enormt energislukande serverhall. Två till ska byggas. Och inom kort startar Amazons Norden-lager för e-handel i Eskilstuna.

Amazon har välkomnats med öppna armar av Eskilstuna kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson. Han delar med Nisha Besara egenskapen att trivas med moderater. I Eskilstuna styrs ju kommunen av s, m och c.

Jansson är dessutom jämnårig med Besara, och, vilket i sammanhanget nog är mer betydelsefullt, de har en parallell bakgrund inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet och partiet.

You May Also Like