Foto: truthseeker / Pixabay.

Rädda dygnspassen!

EU har beslutat att från och med oktober ta bort möjligheten att arbeta dygnspass. Detta påverkar många inom LSS, räddningstjänst, ambulanspersonal med flera.

För att få ha möjligheten kvar att jobba dygnspass krävs att Kommunal skriver ett kollektivavtal som ger rätten till varje enskild arbetsgrupp att bestämma vad som fungerar bäst för dem.

Dygnspassen gör att många känner sig mer utvilade än om de skulle dela upp passen. I dagsläget kan de arbeta endast 7 dygn på en månad och skulle dygnspassen försvinna skulle de istället kunna få jobba 5 dagar i veckan. Det spenderas då även mer tid att ta sig fram och tillbaka till jobbet vilket resulterar i mindre tid till fritid, familj och vila.

Dygnspassen ger i dagsläget en lugnare tillvaro för brukare som har personlig assistans med färre personalbyten. De personliga assistenterna kan planera hela dagen tillsammans med sin brukare och de kan hitta på aktiviteter utan att behöva bryta mitt i på grund av ett personalbyte.

Varför är det viktigt?

VI VILL HA VÅRA ÄLSKADE DYGNSPASS KVAR!

Varför ändra på något som fungerar perfekt och på något som ingen av oss klagar på?

Varför är det ingen som frågar brukarna, anhöriga, goda män eller oss personliga assistenter?

Vi är 13 st personliga assistenter som arbetar inom Karlskrona Kommun. Från och med oktober 2023 har EU beslutat att ta bort möjligheten att få arbeta dygnspass då det, enligt dem, inte är hälsosamt att arbeta för långa pass åt gången. Vi håller inte med och här är varför:

Att få vara delaktig och bestämma över sitt schema är det som ger minst stress och även att man får återhämtning mellan passen enligt Göran Kecklund, stressforskare.
Har man ett schema som man trivs med så gör man ett bättre jobb, vilket i sin tur gör att brukaren mår bra. Man stannar oftast kvar på sin tjänst mycket längre, vilket också är bra för både brukaren och arbetsgivaren. Tillsammans med brukaren kan vi nu lägga upp dagen i lugn och ro. Vi äger hela dygnet tillsammans, vilket är både fysiskt och psykiskt bra. Vi känner därför mindre stress på jobbet, eftersom man inte behöver avsluta vissa sysslor innan ett personalbyte.

Man kan vara iväg på aktiviteter, utan att behöva stressa hem till personalbyten eller att bryta mitt i en aktivitet. Brukarna mår inte bra av personalbyten, vilket detta med dygn eliminerar. Även hot och våld har minskat hos oss sedan dygnspassen infördes och brukarna fått lugn och ro.

Vi har många personliga assistenter som jobbat 40-45 år och under de åren så har det testats många typer av scheman. Nu har vi jobbat i mer än 10 år med dygnspass (7 st pass på 4 veckor). Och äntligen har vi ett schema som är perfekt för både brukarna och för personalen. Ett schema som man trivs med betyder så otroligt mycket för både arbetslivet och privatlivet. Vi anser att våra privatliv har blivit rikare. Mycket på grund av att man är mer utvilad, eftersom det är en otrolig återhämtning mellan passen. Småbarnsföräldrar har mer tid för sina barn och slipper lämna lika ofta på förskolan. Vanliga helger är inte så betungande, eftersom man kan känna sig ledig i jobbhelgen. Storhelger som t.ex. jul jobbar vi inte mer än en av dagarna. Innan vi hade dygnspass kunde vi jobba både julafton, juldagen och annandagen. Nu har vi istället möjlighet att fira jul med nära och kära.

För varje arbetspass man jobbar så stjäl man av sin fritid. Man ska göra sig i ordning och man har körningar till och från jobbet, även leta parkering. Färre körningar sparar både drivmedel och miljö.

Dygnspassen genererar i mindre smittorisk, eftersom man träffar färre personer per dag, för både brukarna och personalen och om brukaren är sjuk, så hinner denne oftast bli frisk innan man jobbar igen. Skulle brukaren vara fortsatt sjuk, så har man hunnit få en lång återhämtning och kommer tillbaka med nya friska tag.

Vi kan både äta, sova på natten, gå på toa och ta pauser, i stort sett när vi vill!

Kan man ha det bättre?

Detta beslut från EU gäller inte bara personliga assistenter utan kommer även påverka räddningstjänst, ambulanspersonal och alla som i dagsläget jobbar dygnspass.

Så skriv under om även Du tycker att schemaläggningen bör göras ute i verksamheten utefter brukarens och personalens bästa. Det heter ju så fint “BRUKAREN I CENTRUM!”

Jeanette, Anneli, Ethel, Bitten, Marie, Sofi, Berit, Birgitta, Johanna, Evelina, Kim, Karin och Viktoria.

Du kan via Skiftet, ge stöd åt en uppmaning till Kommunal om att förbundet ska driva frågan.

You May Also Like