Per Anders Fogelström anses av många vara den främste Stockholmsskildraren. Han var verksam som journalist, samhällsdebattör och författare. År 1917 befann sig famijen Fogelström i Ryssland, St Petersburg. Fadern hade anställning på ett svenskt företag. Skyndsamt lämnade de Ryssland på grund av revolutionen. Familjen hamnade på Söder i Stockholm. Efter en kort tid emigrerade fadern till Amerika. Modern fick ensam ta hand om Per Anders och hans lillasyster. Fadern kom aldrig tillbaka.
Per Anders blev känd som författare när han gav ut Sommaren med Monika år 1951.
Samtidigt som han skrev romaner var Per Anders Fogelström aktiv i Freds och skiljedomsföreningen där han bl a kämpade för att Sverige inte skulle satsa på kärnvapen. Han satt i stadsbyggnadsnämnden och var med om att bestämma många gatunamn i Stockholm.
Fogelström gav på 1960-talet ut en svit som bidrog till att han blev en omtyckt Stockholmsskildrare: Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad samt Stad i världen. I dessa romaner får läsaren följa några vanliga människor på samhällets botten som strävar och kämpar för att få ett någorlunda drägligt liv. De täcker in en period från 1860 fram till 1960-talets slut.
Tjugo år senare kom tre romaner som också utspelas i Stockholm: Vävarnas barn 1981, Krigens barn 1985 och Vita bergens barn 1987. De handlar om fabriksarbetarna på Söder, dels på Barnängens klädesfabrik, och om barnen på Söders höjder under 1700 och 1800 talet. Per Anders Fogelström sa vid en intervju mot slutet av sitt liv att han ville ge röst åt de egendomslösa människor som inte satt några avtryck i vår historia.
Under sommarmånaderna anordnas det vandringar på Söder till Per Anders Fogelströms minne. Givetvis finns det en gata uppkallad efter honom på Söder i Stockholm.
Det finns en mängd böcker som behandlar Fogelströms omfattande författarskap: Charles Kassman biografi från 1986, Per Anders Fogelströms liv och litteratur. År 2012 kom Olof Anderssons Ett liv för litteraturen, Freden och Miljön.