Foto: Rolf Waltersson

Patinerad vägskylt

Jag har skrivit tidigare och visat bilder på gamla vägskyltar som patinerats av tidens tand och blivit som små konstverk längs våra vägar.

De flesta sådana skyltar har jag hittat längs småvägar i skogarna runt Eskilstuna. Den här skylten hittade jag för ett par dagar sedan.

Jag visar två bilder. Den ena är ungefär hur skylten ser ut för ögat. Det kan ju bli små skillnader beroende på ljuset, om det är sol eller mulet och hur man väljer att exponera bilden. Men bilden är i stort sett som ögat uppfattar den.

Den andra bilden som är betydligt starkare i färgerna har jag fotat med blixt.

Hälltorp

Jag gjorde så att jag ställde in kamerans exponering så att bilden blir underexponerad, mörkare, för att få en mörkare bakgrund. Sedan provade jag med olika inställningar av blixten. Man kan ju variera ljusstyrkan.

Mest effektfullt blev det, tycker jag, när även blixtljuset var inställt på lite svagare ljus.

Det är således ingen bildmanipulation i Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram. Man kan trolla fram effekter genom att trixa lite med kamerans och blixtens inställningar.

Man kan ta detta trixande ett steg längre genom att leka med inställningen av vitbalansen. Ett motiv har olika färger beroende på ljuskälla – Solsken, mulet, glödlampa, lysrör och lite annat. Även olika typer av glödlampor och lysrör kan ha olika färger. Extra knepigt kan det bli om man samtidigt har flera ljuskällor med olika färger. Det kan vara både glödlampa och lysrör, samtidig som man har dagsljus från ett fönster.

Man brukar tala om ”färgtemperatur”

Till exempel om man fotar när det är ljus från glödlampor och/eller lysrör får man ”fel” färger om man inte ändrar vitbalansen så att den stämmer med ljuskällans färger. Man får vad man kallar ”färgstick”.

Det vanliga är om man fotar när det är snö och solsken från klar himmel. Då brukar snön bli blå. Vårat öga ser snön som vit. Men ögat blir lurat. Kameran däremot avslöjar detta blåa färgstick.

Förr i tiden då man fotade med svartvit film hade fotografer en hel uppsättning filter i olika färger för att kompensera för felaktiga färger. Ni har säkert sett gamla svartvita bilder på svenska flaggan där det gula korset är ljusare än de blåa fälten. Det ser nästan ut som finska flaggan.

På den tiden kunde man sätta på ett gult eller rött filer för att få molnen att framträda tydligare mot den blå himlen.

Man kan också välja ”fel” vitbalans för att uppnå vissa märkliga effekter. Till exempel ställa in på lysrör när det är solsken.

Men det kan jag visa exempel på en annan gång.

Jag fotar ju med ”riktig” kamera. Vilka inställningsmöjligheter det finns på mobilkameror har jag noll koll på.

Lästips:

Patinerade vägskyltar – eFOLKET. 1 december 2021

Rolf Waltersson

You May Also Like