Jag lyssnade till större delen av partiledardebatten i P1 fredagen 2 september. Jag ska inte recensera debatten, utan bara återge några korta inslag och kommentarer som visar hur “hetsigt” det var.
Den nästan två timmar långa debatten var, som vanligt, indelad i “ämnen”. Det första ämnet var, naturligtvis, gängkriminalitet och integration som fick 30 minuter av programtiden.
Varje “ämne” inleddes med en duell på ett par minuter mellan två revolvermän/partiledare. Upplägget är som klippt och skuret för slagordsväxling och slag under bältet när man vet att man bara har några sekunder på sig att föra fram vad man vill ha sagt och att man därför avbryter varandra och pratar i munnen på varandra.
Vid dessa dueller får man några sekunder att säga VAD man tycker, men aldrig tid att utveckla VARFÖR man tycker.
Trots att alla fick duellera beklagades att debatten liknade “rena High Chaparral”.
Under första ämnet om kriminalitet om integration kom Magdalena Andersson uttalande upp om att hon inte vill ha några “Little Italy, Chinatowns eller Somalitowns” i Sverige.
På det svarade Jimmie Åkesson (SD):
“Vill man inte ha några Somalitowns är det bästa att inte ta hit några såna där till Sverige”.
Att använde uttrycket “såna där” säger en hel del om Jimmie Åkesson och hans SD. När Åkesson använder epitetet “såna där” är det bara ett mer salongsfähigt sätt att beskriva vad man innerst inne tycker om “såna där”.
På tal om Jimmie Åkesson så måste jag ändå hedra Annie Lööf för som konsekvent kritiserar den rasism som finns i SD, både bland dess medlemmar och sympatisörer, och som kommer till uttryck i sociala medier där man minsann inte lindar in sina ord i “såna där”.
Och på tal om Anne Lööfs konsekvens. När hon konsekvent angriper ytterkantspartiet SD måste hon alltid i konsekvensens namn även angripa det andra ytterkantspartiet V. Den här gången sa Annie Lööf:
“På ena ytterkanten har vi det främlingsfientliga sverigedemokraterna och på andra ytterkanten har vi det företagarfientliga vänsterpartiet”.
Om jag hade fått duellera med Annie Lööf hade jag sagt:
“Och i mitten har vi det extremt arbetar- och fackföreningsfientliga centerpartiet”
I duellen om miljö mellan Ulf Kristersson (M) och Märta Stenevi (MP) vräkte Kristersson ur sig:
“Det är miljöpartiets aktivister som klistrar fast sig på genomfartslederna för att hindra ambulanserna att komma fram”.
Kommentarer överflödiga.
Vid duellen om skolan mellan Nooshi Dadgostar (V) och Johan Pehrson (L) var det skarpa skott, inte lösplugg som vid High Chaparral.
Nooshi talade om marknadsskolorna; “Kan du förstå dem som undrar om du går elevernas ärenden eller om du mest arbetar för din egen aktieportfölj eftersom du har aktier i en av dessa skolkoncerner”.
Pehrson slog ifrån sig och kallade Nooshi för lögnare; “Det är kommunisttidningar som skriver sån där skit, du är inte klok”.
En av dessa “kommunisttidningar” som spridit uppgiften om Pehrson aktieinnehav i en skolkoncern är affärstidningen Dagens Industri.
Sanningen tycka vara den att Johan Pehrson tidigare har ägt aktier i en skolkoncern samtidigt som han varit både riksdagsledamot och vice partiledare, men att han “avyttrade” dessa när han i april i år blev partiledare. Han “kände väl på sig” att det inte såg snyggt ut att som partiledare ha aktier i en skolkoncern och samtidigt försvara marknadsskolan.
Man kan säga att Nooshi Dadgostar fick ett halvt rätt. Men att hon borde ha haft lite mera “på fötterna” när hon anklagade Pehrson för att tänka på sin aktieportfölj.
Även skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S) har kritiserat Pehrsons dubbelmoral med anledning av Avexas affärsmodell; “Att vara emot koncerner när man själv är delaktig i en koncern… Var är ryggraden?”. Källa: Nya Aktuellt i politiken, 16 augusti 2022.
Däremot har Johan Pehrson “ekonomiska intressen” i ett bevakningsföretag som erbjuder säkerhetsvakter, samtidigt som Johan Pehrson kräver att staten ska satsa mera på privata bevakningstjänster. Johan Pehrson äger runt 10 procent av KB18 Företagsförädling som bland annat äger och driver bevakningsföretaget Securitas. Källa: de “kommunistiska” tidningarna Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Resumé.
Pehrson har medgett dessa aktieinnehav men menar att det är “helt oproblematiskt” och helt enligt gällande regler.
Detta med att politiker på hög nivå har “dubbla lojaliteter” och att de hoppa fritt mellan politiken och affärsintressen är inget nytt. Johan Pehrson är i gott sällskap. Han är inte ensam med att ertappas med fingrarna i fel syltburk.
Lästips:
- Skolministern: Var är ryggraden Pehrson (L)? –Nya aktuellt i politiken, 16 augusti 2022.
- Pehrson vill satsa på ordningsvakter ägare i säkerhetsbolag – GP, 24 maj 2022.
- Duell –Wikipedia.
Rolf Waltersson