Malin Nordling, ABF Sörmland:
After Work med forskare är ett återkommande samarbete mellan Mälardalens universitet, ABF Sörmland och Eskilstuna folkhögskola. Tanken med det är att forskning skall få möta folkbildning i en lugn och avslappnad miljö; ibland sker detta i ABF-husets café i Eskilstuna, ibland i Eskilstuna folkhögskolas fina lokal Ställverket.
Det har aldrig varit fråga om att ABF och folkhögskolan skall komma till universitetet – på samma sätt som att folkbildningen vill få ta del av forskningen behöver forskningen folkbildningen och studieförbunden för sin tredje uppgift, att vid sidan av att utbilda och bedriva forskning även dela med sig av kunskap utanför universitetets väggar.
Den 14 maj kommer forskarna Susanna Toivanen och Carina Söderlund från MDU till Eskilstuna folkhögskola för att berätta om sitt forskningsprojekt “Koncept för framtidens hållbara kontor”. Tillsammans med Malin Nordling från ABF Sörmland pratar de om bakgrunden och resultatet av sin forskning.
Här är en beskrivning av innehållet i samtalet:
Idag arbetar cirka 60% av arbetskraften på kontor, vilket är en potentiell arena för att främja hållbart arbetsliv, livsstil och hälsa. Digitaliseringen gör att vi kan arbeta oavsett tid och rum och arbetet utförs ofta i gränsöverskridande samarbetsprojekt och nätverk, vilket kan leda till att gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut. Detta påverkar kontorens utformning där t.ex. aktivitetsbaserade flexkontor uppmuntrar digitalt kontorsarbete, även kallat “New Ways of Working”. Denna typ av kontor och arbetssätt påstås främja miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, eftersom det optimerar användningen av kontorslokaler.
Men hur påverkar detta de anställda? Även om forskning visar att aktivitetsbaserade flexkontor har lyckats minska kontorsutrymmen för företag, visar det också att de anställdas beteende inte har förändrats i linje med konceptet ”New Ways of Working”. Det har föreslagits att konceptet ”New Ways of Working” bör utvidgas och omfatta främjandet av hållbar och långsiktig hälsa bland anställda.
Kvällen inleds kl 17.00 med sång och musik där deltagare från Eskilstuna folkhögskola sjunger och spelar.
Samtalet börjar kl 17.30 och håller på i ca 40 minuter.
Fri entré!
Varmt välkommen!