I Eskilstuna ligger den preliminära gymnasiebehörigheten på 82,3 procent efter god uppslutning till sommarskolan. Det har skett en markant ökning av elever som fått betyg i alla ämnen, från 62 procent förra året till 68 procent i år. Det genomsnittliga meritvärdet har också ökat – från 212 poäng till 218 poäng.
– När det gäller våra elever i Eskilstuna Kommuns grundskolor har vi analyserat resultaten, och vi kan se att fler elever i årskurs 9 har betyg i alla ämnen jämfört med tidigare år, vilket är glädjande och en viktig indikator för att se att resultaten förbättras. Elever, lärare och rektorer har gjort ett fantastiskt jobb, säger Susanne Englund, grundskolechef på Eskilstuna Kommun.
Sommarskolan har gett resultat
Innan sommarskolan låg elevernas preliminära gymnasiebehörighet på 80,3 procent. Det är i samma nivå som 2023. För att nå behörighet att söka till yrkesprogram i gymnasiet krävs godkänt i 8 ämnen. För att vara behörig att söka nationellt gymnasieprogram krävs godkänt i 12 ämnen. Ökningen av elever som fått betyg i alla ämnen, från 62 procent förra året till 68 procent i år, är en bedrift.
– Alla lärare och rektorer förtjänar en stor eloge för deras insatser, särskilt med tanke på att vårterminen varit tuff för alla inom organisationen. Vi inom förvaltningen kommer att fortsätta skapa förutsättningar för goda studieresultat. Skolutveckling tar tid, men vårt fokus är tydligt. Det handlar i slutändan om att alla elever ska kunna börja på gymnasiet och känna att framtiden är positiv, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.
För behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen, det vill säga godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. För att bli antagen till högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst nio andra ämnen, det vill säga godkända betyg i sammanlagt tolv ämnen. (Källa: Skolverket)