”Solen i Dig” – ett slags solur och samtidigt ett vackert konstverk.

Offentlig konst vid Åbacken!

Sedan ett antal år tillbaka kan detta konstverk beskådas utanför Åbackens äldreboende i Brunnsbacken i Eskilstuna. Konstverket går under namnet “Solen i Dig”.

För oss Eskilstunabor är det inte svårt att genast se vad det föreställer – Rademachersmedjorna på ena sidan, och Klosters Kyrka med sina två torn på den andra sidan. Mitt genom konstverket rinner Eskilstunaån. Enligt uppgift ska det kunna rinna riktigt vatten i konstverket när det är igång. Konstverket har också försetts med små lampor som lyser upp det hela när mörkret faller på.

Skulle behöva en kosmetisk behandling

“Solen i Dig” uppfördes vid Åbackens äldreboende i Eskilstuna år 2014. Det tycks samtidigt fungera som ett slags solur. Den har sett bättre dagar och skulle nog behöva putsas upp en aning, den är nämligen gjord i brons, koppar och rostfritt stål.

Konst i det offentliga rummet

Konstnären, eller skulptören, heter Backa Carin Ivarsdotter. (Född 1973 i Uppsala) Backa Carin Ivarsdotter utbildade sig på Folkuniversitetets Konstskola i Uppsala 1992, vid konstlinjen på Bollnäs Folkhögskola 1992–1995, på Konstfack i Stockholm 1995–2000 samt på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg 1998. Hon har vid flera tillfällen jobbat med just konst i det offentliga rummet…