Greenwashing. Skärmklipp från theurbangardeninitiative.org / Danielle Labrum.

Nya avslöjanden om hur H&M och andra kläd- och modejättar bedriver “greenwashing”

Det har skrivits spaltkilometer om hur H&M och andra mode- och klädjättar bedriver “greenwashing” för att skapa en falsk bild av att man tar ansvar för miljön. Man samlar in kläder som man säger ska återvinnas. Men merparten av dessa insamlade kläder hamnar på soptippar, i naturen och i havet i länder i Afrika och Asien.

Nu har den brittiska miljöorganisationen Changing Markets Foundation avslöjat vad som händer med dessa insamlade kläder. Man har satt digitala spårsändare på 21 klädesplaggs så att man kunnat följa deras vidare öde på färden kors och tvärs över jorden.

Resultatet är nedslående och avslöjande. 75 procent av dessa märkta kläder, samtliga i gott skick och fullt användbara, har antingen “förstörts eller skickats till länder utan förmåga att hantera dem”.

Knappt 25 procent av plaggen som lämnades in i butiker i olika europeiska länder återanvändes, till exempel genom att hamna i second hand-butiker.

Ett par joggingbyxor brändes i en cementugn. Ett par byxor i gott skick maldes ner till fibrer. En kjol färdades via en sorteringsanläggning i Förenade Arabemiraten vidare till Mali:

Budskapen på insamlingslådorna lurar konsumenterna att tro att de gör ett ansvarsfullt val. Men kläder i bra skick mals skoningslöst ner eller används som bränsle, trots att de kan återanvändas. Det här avslöjar modeindustrins slöseri och bristande ansvar”,
—säger Urska Trunk, kampanjledare för miljöorganisationen Changing Markets.

Grundproblemet är dock den enorma överkonsumtionen av kläder i de rika delarna av världen. Det köps mängder med kläder som sedan bara används ett fåtal gånger. När man ledsnat på dem eller när de blivit “omoderna”, vilket de snabbt blir, lämnas de i bästa fall in till återvinning.

En återvinning som uppenbarligen inte fungerar utan bara är en “täckmantel” från mode- och klädindustrin för att vi ska tro att de bryr sig om miljön.

År 2000 köpte vi i Sverige 10,7 kilo kläder per person. Nu har det stigit till över 15 kilo per person.

Samtidig visar undersökningar att vi använder kläderna allt mindre. “Livscykeln” för klädesplagg i Sverige är i genomsnitt 2,3 år. En T-shirt används i genomsnitt 30 gånger.

Den här “utvecklingen” beror till stor del att “shopping” numera blivit en allt vanligare fritidssysselsättning. Och det som shoppas i störst utsträckning är just kläder, men även elektronikprylar, som också för med sig stora miljöproblem. Både vid tillverkningen och när elektronikskrotet ska tas om hand. En hantering som är minst lika bristfällig som när man “tar hand om” kläder som folk ledsnat på.

Mycket av detta beror på att vi påverkas av all fördummande och bedräglig reklam. Att vi måste hänga med i modesvängen. Och varje gång det lanseras en ny mobiltelefon som man bara “måste ha” trots att den man har fungerar alldeles utmärkt.

Lästips:

Rolf Waltersson