Foto: Pixabay.

Nu vill regeringen ”befria” högskolor och universitet från staten

I Sverige har vi den ordningen att universitet och högskolor är statliga myndigheter. Det gillar inte utbildningsminister Johan Pehrson (L) som nu vill tillsätta en utredning som ska se över hur högskolorna och universiteten ska ”befrias från staten”.

Johan Pehrson ”ser framför sig” att de skulle kunna drivas som ”någon form av stiftelser” för att då bli mer ”oberoende”, kunna ta emot donationer och bedriva en ”friare forskning”.

Att Johan Pehrson nämner stiftelse som exempel är för att villa bort begreppen. Han vill ju inte säga rent ut att högskolor och universitet ska kunna privatiseras och bli ”friskolor”.

Så här beskriver Sparbanken Alingsås vad en stiftelse är under rubriken ”Vad är en stiftelse och varför grunda en?”:

”Det finns många organisationer som gör gott i samhället och som stödjer välgörande ändamål. Om du som har sparat ett större kapital, vill ha ännu mera inflytande över vart dina pengar går kanske en egen stiftelse är något att fundera över.

En stiftelse är en juridisk person med självständig förmögenhet som förvaltas för ett särskilt syfte. Det syftet kan till exempel vara att dela ut bidrag, stipendier eller hjälpa till att finansiera vetenskaplig forskning…”. (se lästips)

Hur funkar en stiftelseägd skola? Så här förklarar gymnasium.se:

En friskola kan drivas av ett företag, en förening eller en stiftelse. En stiftelseägd skola drivs utifrån stiftelsens stadgar – alltså de riktlinjer som sattes upp när stiftelsen startades. Oftast (men inte alltid, min anmärkning) betyder det att man inte tar ut någon vinst, utan återinvesterar alla pengar i skolan… (se lästips)

I sammanhanget kan nämnas att riksinternatet Lundsbergs skola driva av en stiftelse. Lundsbergs skola har nu åter hamnat i blåsväder. Fem elever har stängts av från undervisningen på grund av ”allvarliga incidenter”. 2013 var rubrikerna svarta när det avslöjades om pennalism, våld och mobbing på Lundsberg där elever bränts med strykjärn.

En som blivit fostrad på Lundsbergs internatskola är Prins Carl Philip, som väl blir ”drottning” när så småningom prinsessan Viktoria blir ”kung”. Eller hur nu Carl Philip kommer att tituleras när Viktoria blir drottning?

För några dagar sedan skrev jag om att man på högskolor och universitet påtalade problemen med att många elever kommer in på grund av glädjebetyg. Och att de därmed inte har de förkunskaper som krävs för att klara av undervisningen. (se lästips)

Om nu högskolor och universitet ”befrias från staten” kanske de också börjar sätta glädjebetyg när/om de ska konkurrera med varandra.

Att högskolor och universitet som ”befriats från staten” skulle bli beroende av ”externa finansiärer” ser inte den nyliberala marknadsfundamentalisten Johan Pehrson som något problem.(lyssna till inslaget Sveriges Radio)

En annan invändning är att om högskolor och universitet ”befrias från staten” så blir de sämre med den offentliga insynen i verksamheten.

Jag är inte naiv. Jag har ingen övertro på staten. Men jag tror inte privatisering är lösningen. Vad som krävs är att statlig, och annan offentlig verksamhet, får en (mer) demokratisk styrning där man lyssnar på dom som jobbar mitt i verksamheten och som ser problemen och behoven med egna ögon.

Rolf Waltersson

Lästips:

Regeringen vill att universitet och högskolor blir stiftelser – Sveriges Radio. 23 januari 2025

Hur stor glädje har man av glädjebetyg? – eFOLKET. 20 januari 2025

Vad är en stiftelse och varför grunda en? – Sparbanken Alingsås.

Så fungerar stiftelseägda skolor – gymnasium.se

 

You May Also Like