Amnesty Sverige skriver:
Idag mottog världen nyheten om att människorättsförsvarare Narges Mohammadi får Nobels fredspris “för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”, enligt den norska Nobelkommitténs motivering.
Narges Mohammadi är vice ordförande för Defenders og Human Rights Centre i Iran och kämpar mot dödsstraff och för kvinnors rättigheter. Narges sitter just nu fängslad i Teheran, dömd till flera års fängelse, piskrapp och böter. Hon är dömd bland annat för “att sprida propaganda med avsikt att skada staten”.
Amnesty har arbetat med Narges fall i många år och i flera olika kampanjer. Narges mod och kamp gör henne till en sann människorättsförsvarare. Att Narges tilldelas Nobels fredspris är syret för alla ljus som fortsätter brinna för mänskliga rättigheter, skriver Amnesty Sverige (se lästips)
Att Nobels fredspris delas ut i Oslo, har att göra med att när Alfred Nobel skrev sitt testamente var Sverige i union med Norge. En union som upplöstes 1905.
En annan förklaring kan vara att Alfred Nobel ansåg att norska politiker var mer engagerade i fredsfrågan än svenska politiker.
Sverige har ju en lång tradition av “hjältekonungar” som förde krig för att utvidga det svenska territoriet och bli en stormakt. Bland annat var Finland en del av Sverige ända fram till 1809.
Sverige var också aktivt i slavhandeln och hade en slavkoloni, ön Saint Barthélemy i Karibien.
Så för Alfred Nobel fanns det anledningar att fredspriset skulle delas ut i Norge.
Man kan ju också erinra vad Nobel skrev om fredspriset, att det ska tilldelas “den som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridning av fredskongresser”.
Nu när krigsretoriken överröstar alla andra röster och kapprustningen i världen slår rekord är det allt svårare att hitta någon “som verkat för avskaffande eller minskning av stående arméer”.
Det första fredspriset delade ut 1901 och gick till Henri Dunant, Röda korsets grundare, som delade priset med Frédéric Passy från Franska fredsföreningen.
Genom åren har det även blivit några val som väckt uppmärksamhet och blivit kritiserade. Till exempel när Henry Kissinger fick priset 1973. Kissinger som var hök och medansvarig för USA:s krig i Vietnam. Kissinger delade fredspriset med Le Duc Tho som var Vietnams förhandlare när fredsavtalet mellan USA och Vietnam skrevs under.
Kan påpekas att USA ännu inte betalat det krigsskadestånd man gick med på i samband med fredsavtalet.
Även 2012 var det många som “höjde på ögonbrynen” när EU fick fredspriset.
Likaså 2009 när USA:s president Barak Obama, som fick “ärva” krigen både i Irak och Afghanistan, började sin presidentperiod med att skicka ännu mera trupper till Afghanistan.
Efteråt skriver Geir Lundestad, som då var ordförande i den norska Nobelkommittén, i sina memoarer att han ångrar valet av Obama.
Men i år blev det rätt när fredspriset tilldelas demokrati- och frihetskämpen Narges Mohammadi.
Men det är knappast troligt att hon kan kommat till Oslo för att ta emot priset eftersom hon sitter i det ökända Evin-fängelset i Teheran.
Narges Mohammadi, 51, har gripits 13 gånger, dömts fem gånger och sitter just nu fängslad i det fruktade Evinfängelset i Teheran sedan 2015. Där ska hon avtjäna ett 31-årigt straff och 154 piskrapp, enligt Irans regim.
Narges Mohammadi har tilldelats Nobels fredspris 2023 ”för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.”
Skriv under Amnestys gratulationskort till nobelpristagaren Narges Mohammadi!
Lästips:
- Nobels fredspris till människorättsförsvararen Narges Muhammadi – Amnesty Sverige, 6 oktober 2023
- Nobels fredspris till iranska Narges Mohammadi – Forskning & Framsteg, 8 oktober 2023
- Testamentet – Nobels sista vilja – nobelprizemuseum.se
- Alfred Nobels testamente – nobelprize.org
Rolf Waltersson