Den stora nyheten idag på morgonen är att aktiekursen för LM Ericsson har fallit med 14,7 procent sedan Stockholmsbörsen öppnade klockan 10. Alltså ett kraftigt kursfall på bara någon timme.
Anledningen är rörelseresultatet för tredje kvartalet som redovisade en vinst på 7,1 miljarder (6,6 miljarder efter skatt), att jämföra med 8,1 miljarder motsvarande kvartal förra året. Hur många miljarder som “gått upp i rök” har jag inga siffror på.
Vinsten var ett par miljarder lägre än vad förståsigpåarna hade förutspått. I den här konstiga spekulationsvärden gäller andra matematiska regler.
När vinsten inte blir lika hög som man förväntat sig blir man så besviken att det uppfattas som en förlust. Då säljer folk sina aktier och kurserna faller. Och detta kommer att påverka aktieutdelningen. Råttorna lämnar det sjunkande skeppet först.
Men nu är nog inte LM Ericsson någon sjunkande skepp även om man är anklagad för del skumraskaffärer. Till exempel det som avslöjats av Uppdrag granskning i SVT, att LM Ericsson mutat terrororganisationen IS (Islamiska staten) i samband med byggandet av ett mobilnät där antenner och master monterades inom områden som då var under IS-kontroll.
Från LM Ericsson förklarar man att vinsten blivit lägre än förväntat bland annat med den kraftiga inflationen som ökat bolagets kostnader.
Åter dags att citera finansmannen Refaat El-Sayed angående aktiekursernas berg- och dalbanefärder:
Börskurserna styrs av människors förväntningar och girighet”.
På tal om Refaat El-Sayed. Han föddes 1946 i Egypten. Hans far var från Sudan och hans mor från Tjeckoslovakien.
Refaat El-Sayed var något av en udda fågel, en katt bland hermelinerna, i den svenska affärsvärlden. Det började 1981 när han köpte penicillintillverkaren Fermenta i Strängnäs. 1985 blev han utsedd till “årets svensk”. Sedan avslöjades att han inte hade den doktorshatt som han påstått. Sedan gick det utför med oegentligheter i Fermentas ekonomiska redovisning och han dömdes till fängelse och näringsförbud.
Han var en udda figur inom finansvärlden också på så sätt att han politiskt stod till vänster. Dessutom blev han känd för sina citat genom att han, omedvetet eller för att skoja till det, blandade ihop helt vilt:
“Vi simmar alla i samma båt”.
“När kaptenen tappat mössan dansar alla på bordet”.
“Det där han domaren fått om bakarslet”. Refaat El-Sayed var en duktig fotbollsspelare.
“Etiken, den hänger man av sig i tamburen”.
“Man får inte vara för hårt nackad”.
“När du köper ett bolag är det egentligen kassan du lägger i vanten”.
Och som sagt det citat som passar bra när man vill “förstå” vad som händer i börsvärlden:
Börskurserna styrs av människors förväntningar och girighet”.
Det är ungefär som glaset som är fyllt till hälften. Är det halvfullt eller halvtomt?
Lästips:
- Refaat El-Sayed – Wikipedia.
Rolf Waltersson