Cirka 50 procent luft. Foto: Rolf Waltersson.

När flingpaketen är luftslott

Lastbilar transporterar stora mängder luft

När jag idag fyllde på vindrutetorkarnas spolarbehållare kom jag att tänka på mitt inlägg här i eFOLKET 6 november 2020 “En osalig blandning”.

Där skriver jag om att man i allt större utsträckning på bensinmackar numer säljer färdigblandad spolarvätska, vilket betyder att merparten av den spolarvätska som transporteras på lastbilar och långtradare på våra vägar består av vatten.

Den färdigblandade spolarvätskan klarar ner till -18 grader,. Det motsvarar blandningen 1 del spolarvätska och 2 delar vatten om man hade blandat själv med koncentrerad spolarvätska.

Hur ofta har vi -18 i sydligare delarna av vårt land?

Lyckas man får tag på koncentrerad spolarvätska och blandar själv efter den temperatur som råder innebär det att vid -12 grader räcker det med 1 del spolarvätska och 3 delar vatten.

Vid -8 grader räcker 1 del spolarvätska och 4 delar vatten.

Således innebär marknadsföring och försäljning av färdigblandad spolarvätska att merparten av den spolarvätska som transporteras land och rike runt är vatten. 66 procent av den färdigblandade spolarvätskan är vatten. Bara vanligt vatten.

Detta fick mig att fundera över flingpaketen, som ju ofta är ganska “luftiga”. Men hur mycket luft?

Nyfiken som jag är åker jag iväg och köper ett par olika förpackningar för att göra ett eget vetenskapligt (?) experiment.

Ett stor “familjeförpackning” Kellogg´s Corn Flakes.

Ett paket Pauluns “knapriga och nyttiga” müsli.

Inuti kartongförpackningarna finns innehållet i en plastpåse. Om denna plastpåse är nödvändig vet jag inte. Tillverkarna skriver själva att plastpåsen är till för att skydda flingorna från stötar under frakten – som nån slags air bag.

Hur som helst – jag häller flingorna i själva pappkartongen. Tar fram tumstocken och mäter.

Kelloggs kartong är 35 centimeter hög. När jag mäter med tumstocken når flingorna upp till 22 centimeter.

Det betyder att cirka en tredjedel är luft.

Pauluns kartong är 21 centimeter hög. När jag mäter med tumstocken når müsli-flingorna upp till 11 centimeter.

Det betyder att ungefär 50 procent är luft.

Kan lägga till att jag bara hällde i flingorna i pappkartongerna. Jag skakade inte för att få dem att packa ihop sig.

När jag efter att ha genomfört mitt lilla experiment gogglar runt hittar jag:

“Granskning: Flingpaketen är halvtomma redan i butiken – Icakuriren”.

Syftet – att synas.

Det visar att resultatet jag kom fram till stämmer bra med andra undersökningar. Men varför har man förpackningar som mest består av luft?:

“Försäljningen av dessa till stora delar tomma flingpaket är ett sätt att föra konsumenterna bakom ljuset. Många känner sig lurade. Tillverkarna brukar försvara sig med att innehållet skakas ihop under transport. Men att det skulle sjunka ihop så här mycket är orealistiskt”, menar Annika Olsson, som är professor i förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola.

Visserligen står vikten på innehållsförteckningen.

Kelloggspaketet 750 gram. Paulunus paketet 430 gram.

Men ändå – utformningen av förpackningar är ett sätt att vilseföra och lura oss konsumenter. Förpackningarnas utformning är utstuderade “försäljningsargument”. Det heter ju att vi “äter också med ögonen”. Då är det lätt att falla för förpackningarnas bilder och utformning.

En del förpackningar har numera också “titthål”. Ett fönster av plast så att man kan se innehållet. Till exempel dyrare knäckebröd, så att man inte köper “grisen i säcken”. Genom “titthålet” ser man att knäckebröden är beströdda med nötter, pumpafrön. linfrön och annat nyttigt och smaskigt.

Jag har tidigare skrivit om färdiga frysta pajer där bilden på förpackningen inte stämmer med hur pajen ser ut när man har den på tallriken.

När jag söker ytterligare information hittar jag TV-programmet Plus som gjort en liknande undersökning där man räknat mängden luft i förpackningar av tvättmedel, babypuder och kosttillskott.

“Rekordet” har ett kosttillskott där andelen luft i förpackningen är 76%.

En granskning som rapporterats i Sveriges radio visar att onödigt mycket luft transporteras genom den ökande e-handeln och alla förpackningar:

Under rubriken “100 miljoner liter luft transporteras årligen”:

“Emballagen är idag ofta alltför stora. Konsultbolaget Cupole Consulting group och Stora Enso beräknade för ett par år sedan att över 100 miljoner liter luft årligen transporteras i Sverige. Det motsvarar 1 000 tomma lastbilar”.

Slutsatser man kan dra:

Det transporteras stora mängder luft (och vanligt vatten) helt i onödan på våra vägar. Det kostar både pengar och miljöförstöring.

Avsikten med förpackningar som till stor del innehåller luft är att lura oss konsumenter. Syftet är att synas på butikshyllan. Dessutom innebär onödigt stora förpackningar extra utrymme, som kräver ännu mer transporter på våra vägar.

Rolf Waltersson

Lästips:

 

En osalig blandning

När pajen har pajat