För några dagar sedan lyssnade jag på “Ring P1” som går på Sveriges Radion varje vardagsmorgon.
En herre ringde in och var väldigt upprörd över att Trafikverket nu sänker högsta tillåtna hastighet från 90 till 80 på 110 mil av vägnätet.
Det är en liten bråkdel av våra statliga vägar som totalt är nästan 10 000 mil.
Mannen som ringde P1 kallade Trafikverket för “Talibaner”. Värst av allt enligt honom är att sänkta hastigheter är trafikfarligt. Kör man saktare är det “lättare att somna vid ratten”, påstod han.
Detta fick mig att börja fundera. Varför blir det så upprörda känslor över allt som har med bilen att göra? Varför såna protester, ja nästan uppror, om bensinpriset? Men bara protester när staten höjer bensinskatten, inte när det är bensinbolagen som höjer priserna.
Är det för att bilen är vår “heliga ko”? Jag såg för några år sedan, då det var tal om att införa fartgränser på motorvägarna i Tyskland, att bilister körde omkring med bildekaler:
“Fria medborgare kräver fri fart”
Jag som gammal “kepsgubbe” tar det lugnt i trafiken. Jag följer trafikreglerna. Kör ibland till och med “för sakta” om det är dåligt väglag, mörkt, lekande barn nära vägen, risk att vilt springer ut på vägen. Det som står på skyltarna är faktiskt “högsta tillåtna fart” inte lägsta, som en del tycks tro.
Enligt statistiken följer 45 procent av bilisterna gällande fartregler. 55 procent kör fortare än tillåtet.
VAD GER DET FÖR TIDSVINST/FÖRLUST OM MAN HÖJER ELLER SÄNKER FARTEN?
- Vid en fartökning från 80 till 90 blir tidsvinsten 51 sekunder per mil.
- Vid en ökning från 110 till 120 blir tidsvinsten 27 sekunder per mil.
Är dessa sekunder så viktiga att man kör fortare bara för att vinna tid? Eller är det annat som gör att man trampar ner gaspedalen lite extra?
HUR MÅNGA METER PER SEKUND FÄRDAS MAN VID OLIKA HASTIGHETER?
- Vid 50 hinner man 14 meter på en sekund.
- Vid 90 hinner man 25 meter på en sekund.
- Vid 110 hinner man 30 meter på en sekund.
Vi har tre-sekunders-regeln. En regel som anvisar hur långt avstånd man bör ha till framförvarande bil för att hinna reagera om något händer helt plötsligt. Som att framförvarande tvingas tvärbromsa därför att ett barn, eller ett djur, springer ut på vägen.
Man tar fasta på något märke på vägen som framförvarande bil passerar, en skugga, en vägskylt eller liknande, och räknar:
Ettusenett – ettusentvå – ettusentre.
Hinner man fram till märket innan man räknat till ettusentre – då ligger man för nära.
Det går lika bra att räkna pilsner:
en pilsner – två pilsner – tre pilsner.
Om olyckan är framme är det min nacke som knäcks. Det är jag, som blir påkörd bakifrån, som får “pisksnärtsskadan” i min nacke.
Att ligga för nära framförvarande kallas “aggressiv körning”. I Norge ser man allvarligt på det, och sådan körning ger höga böter. Här i Sverige tycks det numera vara regel att man ska köra nära framförvarande som om det vore ett Formel 1-lopp. Jag ser ofta att man ligger på ett par billängders avstånd i höga hastigheter, vilket bara är cirka 8-10 meter.
HUR HÖGA BÖTER ÄR DET VID FORTKÖRNING?
I Sverige har vi jämförelsevis låga fortkörningsböter. Det varierar mellan 1 500 – 4 000 kronor, beroende på hur fort man kört och vilka fartgränser som råder. Vid riktigt grova överträdelser kan körkortet dras in.
I Norge är bötesbeloppen betydligt högre. Maxbeloppet för fortkörning är 10 200 Norska kronor.
I Frankrike är maxbeloppet 1 500 Euro, vilket motsvarar över 15 000 kronor. Dessutom har man i flera länder ett “pricksystem”. Med tillräckligt många prickar så ryker körkortet.
Något som kan tyckas anmärkningsvärt är att fortkörning är ganska vanligt vid daghem och skolor där det är 30 som gäller. Och det är ofta föräldrarna själva som kör för fort när de lämnar och hämtar sina ungar.
I samband med skolstarten för något år sedan gjorde polisen punktinsatser vid skolor i Stockholm och på Gotland. Under en vecka i augusti körde över 700 förare för fort vid skolorna.
Vid en motsvarande kontroll i Skövde var det 114 som bötfälldes för fortkörning vid skolor och daghem.
Och i Dalarna mätte man upp 489 hastighetsöverträdelser vid skolor och daghem. Enligt polisen rör det sig inte bara om “måttliga” fortkörningar. Det rör sig även om rejäla fortkörningar.
Maxhastigheten man mätte vid en skola var 116 km/tim.
Är man så stressad att man bara “råkar” köra för fort? Eller tappar man all sans och vett när man sätter sig bakom ratten i sin “heliga ko”.
VILKA ÄR DET SOM KÖR FÖR FORT OCH ÄR MEST INBLANDADE I TRAFIKOLYCKOR?
Statistik visar att ungdomar i åldern 18-24 år är kraftigt överrepresenterade både när det gäller singelolyckor och indragna körkort på grund av fortkörning. De flesta av dessa ungdomar är män.
Forskare konstaterar att män är mera “riskbenägna” än kvinnor.
BMW är farligast i trafiken.
Lite fördomsfullt brukar man säga att man ska vara på sin vakt när det dyker upp en flott och dyr BMW.
Men det är ingen fördom. Folksam har granskat 56 000 polisrapporterade olyckor sedan 2003. Och man konstaterar att just BMW är överlägset mest inblandad i trafikolyckor. Ungefär dubbelt så ofta som genomsnittet för alla bilmärken.
Kan det bero på att en dyr och fräsig BMW är “statusbilen” för många? Framför allt unga killar som är “odödliga” och som måste spela “macho”. Jag har själv noterat att bland det ökande antal bilar man ser på våra gator utan främre nummerplåt, är det ofta BMW, men även andra “statusbilar” som Audi och Mercedes. Nummerplåten plockas bort för att man inte ska fångas av fartkamerorna.
Naturligtvis är det förbjudet att köra utan nummerplåtar.
Just det, jag glömde en sak. bensinförbrukningen. Hur mycket mer bränsle går åt vid högre fart?
Det går inte att säga någon exakt siffra. Det beror på hur bensinslukande bil man har och vilka farter det rör sig om.
Men en “tumregel” kan vara att för varje 10-kilometer man höjer farten över “tröskeln” runt 70 kilometer/tim, så ökar bränsleförbrukningen med 10 procent.
Ökas farten från 80 till 90 betyder 10 procent mera bensin, till en kostnad på runt 1-2 kronor per mil. Det finns alltså pengar att spara genom att ta det lite lugnare i trafiken. Lägre farter ger också minskade avgasutsläpp. Dessutom sparas liv och lidande om man tar det lugnare i trafiken.
“Vi har det bra, vi här bak i bilen och vill ej va med om nån krock”.
-En gammal dänga som sjöngs av Siw Malmkvist. Men även av Kurt Olsson (Lasse Brandeby) och Damorkestern i en humorserie på TV för några år sedan.
Rolf Waltersson