Camilla Cederlöf (L). Foto: Pressbild / eskilstuna.liberalerna.se

Liberalernas gruppledare Camilla Cederlöf svarar Rolf Waltersson om funkisskatten

Tack Rolf för dina frågor, det är fint att läsa att funktionsrättsfrågorna engagerar. Precis som jag nämnde i pressmeddelandet så är det här viktiga frågor för mig men även för Liberalerna. I år firar LSS 30 år och det är en av de viktigaste frihetsreformerna som införts för människor med funktionsnedsättning.

I Sverige har borgerliga regeringar i omgångar sänkt skatten för de som arbetar som ett incitament för att öka drivkrafterna till arbete och för att öka den ekonomiska tillväxten. Genom ökad ekonomisk tillväxt får vi in mer pengar till vår välfärd, på så sätt kan vi se till att alla får det bättre. Detta har orsakat kritik och skapat diskussioner om “pensionärsskatt” och “funkisskatt”, bara för att skattesänkningar skapats som är inriktade på just arbete.

Att vi har olika skattesatser på olika typer av inkomster gör inte att vi bryter mot FN:s konvention, vi ska skapa samma möjligheter enligt konventionen, riva hinder och den som inte kan arbeta ska kunna ha skäliga levnadsvillkor. Detta får man genom tex aktivitetsersättningen som är kopplad till index och höjdes med 9.14% för 2024. Prognosen för löneutvecklingen 2024 är 3,7%.

Liberalerna är även drivande i arbetet för att höja habiliteringsersättningen och har varit med och infört insatser för de som har det allra sämst ställt, de som lever med sjukersättning i särskilda fall. Här görs en stor satsning för första gången på 13 år och höjningen är hela 44%.

I årets budget har Liberalerna även arbetat för att timbeloppet för personlig assistans höjs med 3% och att det ska införas en indexering av schablonbeloppet kommande år. Vi har även drivit på så att schablonbeloppet för föräldraansvaret halveras så att fler barn och unga får den personliga assistans de har rätt till.

Liberalerna arbetar aktivt för att det ska vara enklare att röra sig från sjukpenning och aktivitetsersättning till arbete för att fler människor i Sverige ska ges möjlighet att försörja sig själva. Idag är reglerna stelbenta och ibland lönar det sig inte ekonomiskt att ta ett jobb om man har aktivitetsersättning för att omkostnaderna och osäkerheten är för stor. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att regeringen inte höjer “funkisskatten” då denna inte finns och att olika skattesatser på olika typer av inkomster är förenligt med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Med vänlig hälsning
Camilla Cederlöf
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna

Lästips:

Vad tycker Camilla Cederlöf (L) om ”funkisskatten”? – eFOLKET, 16 september 2024.

Liberalernas gruppledare i Eskilstuna vald till ledamot i Myndigheten för delaktighets insynsråd – eFOLKET, 10 september 2024.

You May Also Like