En gång i tiden diskriminerade, så paraderar HBTQ-rörelsen numera sedan flera år under regnbågsflaggan på Havannas gator, som i lördags i en marsch mot homofobi. Marschen leddes av Mariela Castro,dotter till förre presidenten Raul Castro, och längst bak gick barnen till Raul Castros efterträdare, Miguel Diaz-Canel.
Till kongarytmer fyllde medlemmar i HBTQ-rörelsen huvudgatorna i huvudstaden. I demonstrationen krävs framsteg i deras rättigheter och slut på diskriminering.
Under mer än en timme gick och dansade homosexuella, lesbiska, bisexuella, transsexuella och transvestiter i karibiska karnevalsdräkter till smittande musik med afrikanska rötter, omgivna av karnevalsekipage, banderoller och färgglada ballonger.
“Kuba ja, homofobi nej. Kuba ja, transfobi nej”, ropade deltagarna, något de gjort sedan flera år. Det sker till åskådarnas kommentarer som är allt från entusiastikst gillande till drift och rynkade näsor.
Mariela Castro är chef för Cenesex, som koordinerar marschen. Hon var med i nära en kilometer tillsammans med den brittiske aktivisten Mike Jackson, som besökte Kuba för första gången. “Det är fantastiskt att vara i Kuba i solidaritet med den kubanska HBTQ-rörelsen”, förklarade Jackson för nyhetsbyrån AFP. Han är en av grundarna till organisationen ”Lesbiska och Gays till stöd för Gruvarbetarna”. Organisationens historia skildras i filmen ”Pride” från 2014, i regi av Matthew Warchus.
Mariela Castro, i en T-tröja med texten “Jag är med”, framhöll att såväl hennes far som den nye presidenten stöder Cenesex´ arbete. ”Jag arbetar inte isolerat, jag samarbetar med staten, med Kommunistpartiet för att ändra medvetenheten och gå framåt vad gäller rättigheterna på detta område.”
Bakom Mariela och Jackson kom en flod av människor och karnevalsekipage med musiker och transvestiter klädda till cabaretdansare samt högtalare med dånande musik. Kubanska aktivister erkänner president Diaz-Canels stöd till kulturaktiviteter och till HBTQ-rörelsen redan när han var provinsledare för Kommunistpartiet. “Vi öppnar medvetenheten hos det kubanska samhället”, säger Duchel som arbetar på en privat restaurang.
Mariela Castro har i mer än ett årtionde stått i spetsen för försvaret av sexuella minoriteters rättigheter. Under de första åren efter revolutionen 1959 diskriminerades homosexuella. Officiellt hör homofobi till det förflutna, men det förekommer diskriminering och det “finns många fördomar att övervinna”, säger läraren och homosexuelle 25-årige Heidy Dominguez. “I skolan är jag respekterad av alla, mitt problem är min mor, som inte accepterar mig. Hon säger att homosexualitet är snuskigt.”
I täten på demonstrationen fanns också den chilenska artisten och transikonen Daniela Vega, 28, som deltar i “Kongan” för andra gången. “Jag ville inte missa denna vackra medborgarfest för värdighet”, säger hon till AFP. Hon spelade huvudrollen i den Oscarsnominerade chilenska filmen “En fantastisk kvinna”.
“Jag tycker det är jätteviktigt att denna konstnärliga manifestation sker i Karibiens hjärta och där det enda jag ser är kärlek och omfamning av olikheten”, säger Vega medan beundrare trängs för att hälsa på henne.
Evenemanget avslutades med en utomhusshow, Fest till olikheten, som hade ytterligare en överraskning. På scenen dök bandet DECUBA upp. Deras identiter avslöjades inte, men sedan några dagar är vokalisternas ansikten kända. Det handlar om barnen till landets nye president Miguel och Jenny. 24-årige Miguel spelade gitarr med reggaerytmer, tropisk musik och pop. Han ackompanjerades av ett band, medan Jenny, 28, sjöng.
Översättning: Zoltan Tiroler