De anmälda bedrägeribrotten mot äldre och personer med funktionsnedsättning har ökat kraftigt i Sverige under de senaste tre åren. Det rapporterar Sveriges Radio idag. Enligt siffror från Polisens Nationella Bedrägericentrum ser man en ökning med över 80 procent.
Störst ökning ser man vad gäller bedrägerier genom så kallad social manipulation, det vill säga när personer lurar till sig känsliga uppgifter genom att utge sig för att vara någon de inte är.
Kraftig ökning
De anmälda bedrägeribrotten har alltså ökat kraftigt under de senaste åren. Bara under förra året anmäldes över 36.000 bedrägeribrott – det kan då jämföras med runt 20.000 anmälda bedrägeribrott år 2019, enligt siffror från Polisens Nationella Bedrägericentrum – en ökning med över 80 procent.
– Det är kriminella nätverk som begår dessa brott. Dessa nätverk har insett att det här är väldigt lukrativt, man kommer ofta över stora summor pengar, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens Nationella Bedrägericentrum till SR.
Hon säger vidare att det idag tyvärr är svårt att komma åt dessa bedragare. Bedragarna är dessutom väldigt uppfinningsrika och hittar ständigt nya tillvägagångssätt.
Det är framförallt äldre och personer med funktionsnedsättning som drabbas av denna typ av brottslighet.
Risk för bedrägerier i samband med elstödet
Från och med den 20 februari kommer som bekant det så kallade elstödet att börja betalas ut. Nu varnar myndigheterna för en ökad risk för bedrägerier i samband med att stora summor pengar ska betalas ut över nätet.
Pengarna kommer att betalas ut av Försäkringskassan via Swedbanks kontoregister och baseras på uppgifter från Svenska Kraftnät. Här är det viktigt att alla förstår att varken Svenska Kraftnät, Försäkringskassan eller Swedbank kommer att kontakta hushållen för kontouppgifter, personnummer eller inloggningsuppgifter. Den typen av telefonsamtal är alltså att betrakta som försök till bedrägeri.
Om man misstänker att man har utsatts för bedrägeri ska man genast göra en polisanmälan och kontakta sin bank.