Stockholm 1968.Barbro Alving samtalar med Olof Palme under en demonstration mot USA:s krig i Vietnam. Foto från populärhistoria.se

Kortpresentation: Barbro Alving (1909 – 1987) 

Barbro Alvings  mor Fanny kom ursprungligen från Selaön utanför Stallarholmen i Sörmland. Där, vid Ytterselö kyrka, vilar hela familjen Alving. Även Barbro,  eller Bang som hon kallades för som journalist.

Bang kom från en högborgerlig släkt. Sina första stapplande steg som journalist tog Barbro Alving på Dagens Nyheter. Då var hon i tjugoårsåldern bara. Barbro fick ett kort vikariat på DN som allmänreporter. Därefter hamnade hon på tidningen Idun som då på den tiden, tidigt 1920-tal, var en, med den tidens mått mätt, radikal tidning med feministisk inriktning. Hon fick då hoppa in som ersättare för den då tillfälligt sjukskrivne Ellen Rydelius.

Redaktionssekreterare på Idun var vid den här perioden ingen mindre än den då redan välkände författarinnan, tillika journalisten, Elin Wägner. Elin Wägner och Barbro Alving  vänner för livet. Barbro Alving konstaterade senare i livet att hon hade haft Elin Wägner som sin främsta mentor inte bara vad gäller själva hantverket journalistiken utan även i bredare och djupare mening.

Barbro hade på lite äldre dar problem med spriten och brottades med svåra existentiella frågor. Hon trodde bergfast på Gud har hon berättat. Allt enligt biografin av Beata Arnborg.  Elin och Barbro kom att under 20 och 30-talet vistas många och ibland långa perioder i Elin Wägners Lilla Björka, beläget i det lilla samhället Berg några mil norr om småländska Växjö. Där hade de många och långa samtal och diskussioner om journalistik, författarskap samt förstås om Gud fanns eller inte … Där fick ofta Barbro Alving ofta möjlighet att vila ut för att hämta nya krafter inför och efter sina många och långa resor runtom i världen. På sina resor träffade hon nästan alla så kallade kändisar plus dåtidens kanske mest kända politiker här några av dem, Indira Ghandi som var premiärminister i Indien på 1960-talet , Haile Sellassi som styrde Etiopien på 70 -talet, den hyllade Nobelpristagarinnan i litteratur 1945 Gabriella Mistra från Chile, den grekiske tonsättaren och kompositören Mikis Theodorakis, vår dåvarande kung Gustav den 1V Adolf samt den franske sångaren och artisten Maurice Chevalier . Men Barbro Alving intervjuade inte bara kungar och presidenter. På plats skildrade hon både Franco-sidans bombningar under spanska inbördeskriget och finska vinterkriget.

Barbro Alving var också en mycket uppskattad röst i dåtidens Radio utsändningar och hon höll ett antal föredrag i bland annat konserthuset i Stockholm på 50- och 60 -talet, som drog stor publik.

De båda tidningar som hon arbetade mest på var Dagens Nyheter och Veckojournalen. Mot mot slutet av sitt innehållsrika liv hyste hon starka sympatier för VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna som partiet hette på den tiden.

En biografi över henne har skrivits av Beata Arnborg; med titeln Krig, kvinnor och gud. Den är utgiven på Atlantisförlag, 2010.

Kjell Andersson

You May Also Like