Pengar har det gemensamt med färska koblajor – de lockar till sig spyflugor. Det vill säga, där det finns (mycket) pengar, finns det sniket och oärligt folk som försöker sno åt sig.
EU är inget undantag. Det är väl känt att det råder korruption inom EU och att pengar försnillas på olika sätt. Hur mycket det kostar i reda pengar är svårt att säga. Men det har gjorts beräkningar som visar att det kan röra sig om runt 120 miljarder euro per år, vilket motsvarar 1 310 miljarder svenska kronor utifrån dagens växelkurs där en euro motsvarar 10,91 svenska kronor.
För att komma till bukt med korruptionen föreslår nu Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, att EU måste skärpa bekämpningen av korruptionen, att det nuvarande regelverket är otillräckligt.
I förslaget tar V upp 8 punkter där EU måste bli tydligare. Jag kan nämna några av dem:
– ett totalförbud mot att EU-parlamentariker och tjänstemän låter sig bjudas på resor och hotellnätter av företag, lobbyister och stater.
– att EU:s öppenhetsregister där lobbygruppers aktiviteter registreras görs obligatoriskt, legalt bindande och att sanktioner införs mot dem som inte registrerar sig.
– Att alla yrkanden på förändrad lagstiftning som skickas från lobbyister till parlamentariker ska offentliggöras i ett register. När ett förslag går upp för votering ska det tydligt framgå om det ursprungliga förslaget kommer från en lobbyist.
Bakgrunden till de här förslagen från V är att det nyligen avslöjats en stor mutskandal där den kinesiska teknikjätten Huawei mutat ett 15-tal EU-parlamentariker för att de ska lägga fram förslag som gynnar Huawei.
Och för bara ett par år sedan var det en stor mutskandal med svarta rubriker; ”EU-parlamentariker gripna för korruption och penningtvätt i Qatarhärva”. (se lästips)
En annan form av korruption, eller ska man kalla det bedrägeri, är att EU betalar pengar (bidrag) till olika projekt. Projekt som sedan inte genomförs, i alla fall inte fullt ut.
Ett exempel är Ungern, där EU hållit inne bidrag med hänvisning till att ”Ungern begår en rad brott mot rättsstatens principer”. Men att EU sedan betalat ut bidrag mot att Ungern släppte sitt veto mot EU-stöd till Ukraina. (se lästips)
En beräkning visar att det finns runt 30 000 lobbyister som försöker påverka EU-parlamentariker och EU-tjänstemän.
All lobbyverksamhet är naturligtvis inte illasinnad med skumma avsikter och med krassa ekonomiska baktankar.
Det finns lobbyverksamhet från miljörörelsen och olika miljöorganisationer som vill få EU att ta beslut som är bra för miljön.
Det finns fackliga organisationer som lobbar för att få till bättre villkor för anställda inom EU-länderna.
Det finns organisationer, som Oxfam, som vill påverka EU i rätt riktning när det gäller ”skatteparadis” för företag och enskilda som kan fly undan att betala skatt. EU har en ”svart lista” över skatteparadis. På listan finns till exempel furstendömet Monaco, som dock inte är med i EU. Tidigare fanns Malta med på listan över ”skatteparadis”, men är numera bortplockad från listan vad jag kan se.
Listan innehåller även länder som inte anses tillräckligt ”samarbetsvilliga” när det gäller bekämpandet av ekonomiska brott. På den listan finns bland annat Turkiet. Det Turkiet som den svenska regeringen nu ska lobba för, så att Turkiet ska få bli medlem i EU. Det ingick i avtalet när Turkiet godkände Sverige som Nato-medlem.
Kan lägga till att Oxfam, som är en hjälporganisation som arbetar mot fattigdom och orättvisor, inte är helt överens med EU när det gäller vilka länder som borde stå på listan över skatteparadis.
”Om EU applicerade sina kriterier på sina egna medlemsländer skulle troligtvis Cypern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna klassificeras som skatteparadis. EU måste skärpa sina kriterier för sin svartlista över skatteparadis om den ska kunna bli ett effektivt verktyg i kampen mot skatteflykt”, skriver Tony Haddou (V) i en skriftlig fråga till dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) 2019.
I samma fråga ifrågasätter Tony Haddou att EU strukit Schweiz från sin ”svarta lista” eftersom Schweiz fortfarande lockar med skatteförmåner. Schweiz är varken med i EU eller Nato..
Och fortsätter Sverige på den väg man nu är inne på är det bara en tidsfråga innan också Sverige kan sättas upp på listan över ”skatteparadis”.
Rolf Waltersson
Lästips:
Vänsterpartiet föreslår åtgärder mot korruption i EU – Europaportalen . 14 april 2025
Lobbyister och korruption – Vänsterpartiet
Huawei misstänkts ha mutat EU-parlamentariker – Sveriges Radio
Korruption i EU och Europa – Europaportalen. 11 februari 2025
EU-parlamentariker i ny korruptionshärva – Europaportalen. 13 mars 2025
EU:s svarta lista över skatteparadis oförändrad – Europaportalen. 18 februari 2025
Ungern får en del av de frysta EU-pengarna – men är det tillräckligt för Orban? – Yle. 13 december 2023
Risk för växande korruption inom EU – Göteborgs universitet. 26 mars 2025
EU-parlamentariker gripna för korruption och penningtvätt i Qatarhärva – Europaportalen. 12 dec 2022