Per Leanders artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Efter att den svenska klimatomställningen strandat med den nya högerregeringen, kommer nu ett nytt dråpslag för klimatet. Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna beslutat att satsa 1 miljard och 35 miljoner kronor på att stödja den svenska flygindustrin, som sägs vara i kris till följd av att flygandet minskar.
“Svensk flygbransch befinner sig i ett mycket känsligt läge. Covid-19-pandemin, höjda bränslepriser och krig och oroligheter i vår omvärld är faktorer som starkt påverkat flyget. Vi ser effekterna av detta, inte minst på svenska flygbolag och inrikesresorna. Den satsning som regeringen i dag aviserar är en del i regeringens strategiska arbete för att stärka luftfartens konkurrenskraft”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).
Flygstödet ingår i den kommande vårbudgeten och presenterades på en presskonferens den 21 februari. Det kan ses som en fortsättning på beslutet som kom i höstas om att stödet till förlusttyngda regionala och privata flygplatser skulle fördubblas från 100 till 200 miljoner kronor per år.
Att svenskarna flyger mindre inrikes, bland annat av omtanke med klimatet, skall alltså motarbetas av den borgerliga regeringen med extra statliga bidrag då marknaden uppenbarligen inte klarar sig själv. Infrastrukturministern Andreas Carlson har även sagt att “det är dags att göra upp med flygskammen” och uppmuntra folk att börja flyga igen.