Ur Eskilstuna-tidningen FOLKET den 21 juli 1956. (Ibland brast det visst även då i korrekturandet …)

Klimathotet – Varning i FOLKET redan 1956!

Ur Ny Teknik 2011:

Isens utbredning i Arktis minskar stadigt. Snart är både Nordost- och Nordvästpassagen öppna för kommersiell sjöfart sommartid.

Jodå. Det är säkerställt utom alla tvivel. Polarisen smälter. Inte nog med att den minskat med en tredjedel i utbredning på trettio år, den har också blivit tunnare. Det säger dr Olav Orheim, nestorn i norsk polarforskning, på Eumetsats meteorologikonferens i Oslo den 6–8 september 2011.

– Med satellitbilders hjälp har vi kunnat se hur isen stadigt minskat genom åren. Isen når varje år sin största utbredning i mitten av mars, och sin minsta i mitten av september. I diagrammet kan man tydligt se trenden.

2004 gjordes en prognos för hur isläget skulle vara sommaren 2050. Till allas förfäran visade det sig att förutsägelsen slog in redan sommaren 2007.

Eftersom det finns bl.a. vissa politiker som påstår att sommarens värme endast är en normal variation, men allt pekar mot att Jorden går mot en varmare period, sannolikt som betydande utsläpp från mänsklig verksamhet, de första varningarna kom i mitten av 50-talet, med en noterbar träffsäkerhet.

Finns anledning att redovisa temperaturökningen genom åren, det var först kring 80-talet som problemet började uppmärksammas. Det finns fortfarande idag sådana som vägrar att inse problemet.

Rolf Nordin

You May Also Like