Jesper Höglund
Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på parkvägen
Weylers förlag, 2021
Jesper Högströms biografi om författaren Tora Dahl kom ut 2021. Den baserar sig bland annat på Tora Dahls dagböcker, som blev tillgängliga 1994. Jag menar att biografin speglar på ett intressant sätt både bakgrunden till Tora Dahls författarskap och en politiskt och litterärt viktig tid.
Tiden och platsen
Det är tidigt 1930-tal i Sverige. I en villa på Lidingö med adressen Parkvägen 10 samlas vid den här tiden större delen av dåtidens författare och poeter med namn som Artur Lundkvist, Vilhelm Moberg, Eyvind Johnsson, Harry Martinson, Ivar Lo Johansson, Jan Fridegård, Gunnar Ekelöf, Nils Ferlin och många fler. Huset Parkvägen 10 ägs av den då kände litteraturkritikern Knut Jaensson och hans fru Tora Dahl. Här i villan festas det och sups, både dagar och nätter ibland. Det diskuteras politik, litteratur förstås och en mängd övriga dagsaktuella frågor. Ibland blir några osams och då är det oftast Tora Dahl som får medla.
Hon har mycket att stå i när alla de här då relativt unga blivande författarna kommer på besök. Ibland kommer även Albert Viksten från Hälsingland och hälsar på. Ofta har han Blekinge-sonen Ragnar Jändel i släptåg. De går för det mesta in genom bakdörren, vilket förbryllar husets ägare.
Ragnar Jändel umgicks förövrigt tidigare i sitt liv, när han var elev på Brunnsviks folkhögskola i mitten på tiotalet, med en ung poet som hette Daniel Andersson allmänt kallad Dan. Dessa båda träffades på nämnda folkhögskola i mitten på tiotalet och umgicks ganska flitigt under några år.
Lite kort om Brunnsviks folkhögskola kanske kan kanske vara på sin plats. Där grundades ABF 1912. Initiativtagaren hette Richard Sandler. Han får nog räknas in som en av den socialdemokratiska arbetarrörelsens viktigaste och mest namnkunniga politiker under förra seklet. Richard Sandler var även en kort period på tjugotalet, 1925 till 26, statsminister och sen på trettiotalet utrikesminister. Han var även lärare en kort period på Brunnsvik. På denna folkhögskola, belägen omkring en mil från Ludvika i södra Dalarna, blev sedan socialdemokratins och den övriga arbetarrörelsens viktigaste bildningsskola. Där studerade en mängd blivande författare, journalister och politiker som elever. Men det får vi kanske återkomma till någon annan gång.
Nu tillbaks till Parkvägen 10 på Lidingö utanför Stockholm. Det är alltså 30-tal, och ute i Europa växer fascismen och nazismen oroväckande snabbt. Även här hemma kan skönjas unkna, auktoritära och aggressivt nationalistiska strömningar. Ungefär en liknande situation som nu alltså. Den bruna faran diskuteras förstås också av de församlade författarna .
Två av dem kommer så småningom, 1974, att få Nobel-priset i litteratur. De båda är alltså Eyvind Johnson och Harry Martinson.
Under tiden som Tora Dahl serverar kaffet och bullarna åt alla dessa som kommit på besök så har hon en dröm. Hon vill också bli författare. Men det pratar hon aldrig om. Inte ens med sin make litteraturkritikern.
Ibland får hon utstå dumdryga kommentarer från några av de församlade författarna, som var och en så småningom skulle sätta djupa spår i den svenska litteraturhistorien. En av dem, bondsonen från Skåne Artur Lundkvist, häver ur sig både det ena och det andra som kan uppfattas som negativt om kvinnor, om man får tro Dahl och Högström.
Högströms biografi på nästan 400 sidor är först och är främst en hyllning till den då blivande författarinnan Tora Dahl. Hon debuterade redan 1935, med romanen Generalsgatan 8, och därefter följde en lång rad romaner och och självbiografiska verk. Hon blev främst känd för sin svit om den unga Gunborg. Som i mycket nog är en självbiografi i skönlitterär form. Romansviten har allmänt hyllats och ansetts som enastående.
Svitens åtta böcker heter Fosterbarn , Långt bort härifrån, I främmande land, Dörrar som öppnas, Besynnerliga värld, Inte riktig kärlek, Sommar och vinter och När du kommer ut i livet.
Romansviten skrevs under åren 1954-1966. De gavs då ut på Tidens förlag. Alla romanerna finns på folkhögskolan Biskops Arnös bibliotek. Biskop Arnö ligger någon dryg mil från Enköping ute på en udde i Mälaren. Romanen Sommar och vinter går, liksom hennes självbiografiska bok Förvandlingar från 1976, att låna på eFOLKETs bibliotek.
Kjell Andersson