Man skall inte köpa grisen i säcken.

Kamala Harris ger svar på tal: “Trump är en gammal knäppskalle”

I ett tidigare inlägg kommenterade jag den låga debattnivån när det gäller presidentvalet i USA. Det var när Trump i ett tal inför religiösa fanatiker anklagade Kamala Harris för att vara “antisemit och barnamördare som vill avrätta barn efter födseln”. (se lästips)

Jag befarar att vi även den här gången kommer att få se en smutsig valkampanj där personangreppen haglar tätt och att sakpolitiken hamnar i andra hand.

Nu har Kamala Harris gått i Trumps fälla genom att ge svar på tal när hon kallar Trump för en “gammal knäppskalle”. (se lästips)

Det som är värt att fundera över är också partisystemet i USA. Det är inte som här i Sverige, och många andra länder, att de politiska partierna bestämmer huvuddragen i politiken. Och att det sedan är partiledarnas roll att torgföra den politik partierna i något så när demokratisk ordning slagit fast.

I USA tycks det vara presidentkandidaterna som ensamma har befälet över vilken politik de vill driva. Och hur mycket får man veta om Trumps och Harris politik när de kallar varandra för “barnamördare” och “knäppskalle”?

Man vill ju tro och hoppas att det är media som vinklar genom att göra så stora rubriker av lumpna personangrepp. Och att den politik som eventuellt finns med hamnar i skymundan i rapporteringen.

Trump har ju varit president tidigare, så vi har nog en föraning om vad han står för och vad som kommer att hända om han blir president igen.

När det gäller Harris är det mera osäkert. I alla fall enligt “experterna”. Aftonbladet har en stor artikel där några förståsigpåare ska försöka lista ut hur USA kommer att bli om hon vinner valet:

“Osäkerheten för vad hon står för är stor. Hon är en helt ny politiker på den här nivån”, säger en av experterna. Och för många mäktiga grupper i USA är Kamala Harris “ett oskrivet kort”.

Enligt Aftonbladet är “experterna eniga om att hon kommer att fortsätta den inslagna vägen (Joe Bidens politik, min anmärkning), även om många tror att hon kommer att vara progressivare på flera områden”.

Sedan pekar experterna på politikområden Kamala Harris kommer att ta upp. Som högre bolagsskatt och högre skatt för de rika och lägre skatt för arbetare.

Även “God vård för alla” är en slogan hon har, och att hon vill driva igenom Obamas “Medicare for all”. En god hälso- och sjukvård för alla.

En av experterna, Jan Hallenberg, påpekar att “tack vare sin bakgrund i Kalifornien har Harris goda kontakter med Silicon Valley”.

Här kommer vi in på en annan viktig och kontroversiell fråga – Varifrån får presidentkandidaterna sina kampanjpengar? För man blir inte president i USA om man inte har en enorm kampanjkassa.

Sedan det blivit (nästan) klart att Harris blir demokraternas presidentkandidat, har det strömmat i bidrag till hennes kampanjkassa. Det nämns 200 miljoner dollar på bara en vecka. Alltså över 2,1 miljarder kronor.

Mycket av de här pengarna kommer just från techindustrierna i Silicon Valley, där Harris har “goda kontakter”.

Det är som om Trump skulle få stora gåvor från vapenindustrin, och från vapenlobbyn, för att han inte ska tafsa på den amerikanska “heliga rätten” att bära vapen.

Fast å andra sidan, Trump är ju för allas rätt att gå omkring beväpnade. Så om vapenindustrin skulle vara orolig för lagar som innebär begränsningar, skulle de i logikens namn skicka pengarna till Kamala Harris kampanjkassa för att muta och “bakbinda” henne. Man biter ju inte den hand som föder en.

I Sverige skulle något motsvarande vara omöjligt. Det skulle, med all rätt, betraktas som mutor. Företag som skänker pengar förväntar sig naturligtvis “gentjänster” som gynnar deras egna krassa intressen.

Jag vill inte påstå att “Sverige är bäst” och att allt vi gör och står för är hugget i sten. Vi ska nog vara lite ödmjuka och inse att vi har ett och annat att lära av andra även om vi inbillar oss i att vi är bäst i världen. Men visst kan man ha betänkligheter när det gäller USA som ju av en del beskrivs som “världens största demokrati”.

Valsystemet med valkretsindelning där “the winner takes it all” i varje delstat, vilket i praktiken innebär ett cementerat tvåpartisystem.

Att välja president i USA är lite som “att köpa grisen i säcken”. Det är efteråt man får veta vad man fått i säcken.

PS. Synonym till knäppskalleGalning, dåre, idiot.
Motsatsord till knäppskalleLjushuvud

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like