“Medan EU-länderna stal ansiktsmasker från varandra, så höjde Kuba solidaritetens fana”
Nomineringen av Kubas medicinska brigader till Nobels Fredspris 2021 öppnar en ny fas i relationerna mellan USA och Kuba. USA-regeringen anklagar Kuba för människohandel och utsätter länder för påtryckningar så att de inte ska anlita de medicinska brigaderna. Sociala rörelser däremot, konstaterar att Kuba är det land som givit mest bistånd under pandemin.
Mitt under pandemin är det utan motstycke i modern historia att ett litet land ger hopp och inspiration till människor i hela världen: de kubanska läkarna och sjuksköterskorna som bildar Henry Reeve Internationella Medicinska Brigader arbetar nu i 21 länder för att bekämpa Covid-19.
Så börjar brevet som personligheter som bland andra Noam Chomsky, Alice Walker, Eve Ensler, Adolfo Perez Esquivel, Joao Padro Stedile, Chico Buargue och Silvo Rodriguez skrivit till norska Nobelkommittén. De föreslår att Fredspriset 2021 ska tilldelas de kubanska läkarna som “erkännande av deras magnifika solidaritet och osjälviskhet som räddat tusentals liv när de riskerade sina egna liv.”
Uppmaningen kommer inte bara från kända personer inom politiken, intellektuella och från sociala rörelser. Också medborgare i olika länder har anslutit sig. En av dem är Maurizio Bertolaso, en italienare på 67 år som tack vare vården han fick av de kubanska och italienska läkarna kunde vinna kampen mot coronaviruset.
– Förutom att de kubanska läkarna och sjuksköterskorna behandlade mig väldigt professionellt, så gav de mig en mänsklig behandling som rörde mig djupt och positivt överraskade mig. I ett mycket svårt sammanhang fick jag en så human behandling att det rörde mig djupt, berättar Maurizio Bertolaso från Cremona i Lombardiet; ett av de områden som drabbats hårdast av coronaviruset i Italien.
Den första kontingenten från Henry Reeve-brigaderna anlände till Italien 23 mars 2020. Det var första gången som dessa brigader, under sina 15 års existens, gav vård till folk i nödsituation i Europa. Det gjordes i en situation som var den svåraste som Italien upplevt sedan 2:a världskriget. De döda av coronaviruset räknades i tusentals.
– Folk var instängda i sina hus och tittade på varandra i rädsla, utan att veta om din granne var fienden. När vi såg denna armé komma till denna batalj i sina vita rockar; de hade lämnat sina familjer för att hjälpa oss och visste att de kunde smittas och dö, så rördes man till tårar. Medan EU-länderna stal ansiktsmasker för varandra, så var det Kuba som höjde solidaritetens fana i brödraskap. Det var ett fantastiskt budskap, säger journalisten Geraldina Colotti, från Rom.
Enligt uppgifter från vänskapsföreningen Italien-Kuba så behandlade de 90 kubanska läkarna i de två medicinska brigaderna ca 10 000 personer.
Det var vänskapsföreningen Italien-Kuba som bad de italienska myndigheterna om att söka samarbete med de kubanska läkarna. Organisationens ordförande Irma Dioli summerar:
De kubanska läkarnas arbete har varit lovvärt, inte bara oegennyttigt och människovänligt, utan också väldigt professionellt. Alla utvärderingar har varit väldigt positiva: medicinskt, vetenskapligt och mänskligt. De tillbringade två månader i Crema, Lombardiet och nästan tre i Turin, Piemonte. På dessa platser lämnade de djupa avtryck av sin humanitet, för sin erfarenhet och professionalitet. Avtryck först och främst bland patienterna och deras familjer, men också bland den medicinska personal som arbetade tillsammans med dem. Det var ett väldigt ädelt arbete, intensivt och produktivt. Resultaten kan vi se i antalet friskförklarade patienter.
De kubanska läkarna fick erkännanden och utmärkelser av myndigheterna i Crema och Turin för hjälpen som anlände i “ett ögonblick av stor osäkerhet och fara”, som Stefania Bonaldi, borgmästare i Crema uttryckte det i sitt tacktal. Hon fortsatte:
Vi var skeppsbrutna och ni räddade oss utan att fråga oss om namn eller ursprung. Efter månader av sorg, rädsla och tvivel så ser vi nu äntligen ljuset. När ni kom sa ni att ert fosterland är världen och från och med nu och framöver kommer ni att vara våra landsmän i denna stora värld som så ofta visar brist på högre värden, som solidaritet.
Texten är ett sammandrag av en artikel som var publicerad 19/8 på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.
Sputnik News 200811
”Mientras en la UE se robaban mascarillas unos a otros, Cuba levantó la bandera de la solidaridad”