FN, EU och många staters regeringar fördömer nu gårdagens terrordådet i Iran, som orsakade minst 103 människors död. Omkring 200 skadades, och för flera av de skadade är tillståndet kritiskt.
Två detonationer inträffade i samband med en stor ceremoni vid revolutionsgardesgeneralen Qasem Soleimanis grav. Soleimani mördades genom en drönarattack vid ett besök i Bagdad för i onsdags fyra år sedan. Mordet skedde på order av USA:s dåvarande president Donald Trump.
USA har nu, genom utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller, kategoriskt förnekat inblandning i gårdagens massmord.
John Kyrby, representerande det till Vita Husets knutna Nationella säkerhetsrådet, säger att USA i nuläget inte har några informationer som pekar i riktning mot Israel som varande förövare av massakern.
Men i ett tal hållet av Irans president Ebrahim Raisi riktas anklagelsen mot just Israel. I det TV-sända talet sa Raisi:
Jag varnar den sionistiska regimen. Hys inga tvivel om att ni kommer att få betala ett högt pris för detta brott, och för andra brott som ni har begått.”
En allmänt omfattad bedömning är att USA sedan Israels terrorbombningar i Gaza-området inleddes utövat stark press på Irans regering, och att USA:s regering framhållit att inblandning från Irans sida via den Iran.stödda libanesiska Hizbollah-milisen kommer att bestraffas av USA. Även direkta varningar till Hizbollah från USA:s sida antas ha förekommit.
Efter terrorattacken i Beirut i förrgår, som bland andra dödade den högt uppsatte Hamas-ledaren Saleh al-Aruri, har Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah pekat ut Israel som förövare. Och han har också utlovat vedergällning.
Israels regering har avstått från att kommentera förmodandet, som delas av de flesta, att man låg bakom den dödliga drönarattacken mot Hamas-ledaren.
Vi skrev igår i eFOLKET att det inom den israeliska ledningen kan finnas en önskan att eskalera konflikten och dra in Hizbollah, och kanske även Iran, i det pågående kriget. Därför skulle det kunna finnas en strävan från Israels sida att motverka Irans återhållande av Hizbollah, och samtidigt direkt provocera Hizbollah till att trappa upp den hittills relativt lågintensiva beskjutningen av israeliskt territorium. En sådan strategi från Israels sida implicerar också en strävan att dra in USA djupare i konflikten. Genom att utvidga konflikten skulle israeliska göranden i Gaza-området och på Västbanken kunna ställas “i skuggan”. Göranden som handlar om fördrivning av den palestinska befolkningen.
Det kan inte heller uteslutas att det finns israeliska planer på att, i enlighet med en gammal önskan, annektera södra delen av Libanon. Och för att förverkliga detta måste först Hizbollah krossas och förintas.