Bildskapare, båda bilderna: RosZie / Pixabay.

Israel vill dumpa överlevande palestinier i Saudiarabien och Kongo – och egentligen varsomhelst

Den israeliska tidningen The Times of Israel uppgav igår att samtal mellan Israel och ett antal stater pågår om “förflyttning” av palestinierna från Gaza.

I måndags berörde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördrivningsfrågan, under ett informationsmöte med sitt parti Likuds parlamentsledamöter.

Vårt problem är att hitta ett antal stater som är villiga att ta emot Gaza-bor – vi jobbar med det, meddelade Netanyaho Likud-ledamöterna.

Saudiarabien är en av de stater som Israel hoppas på. Den reaktionära oljediktaturen påstås kunna vara intresserad av några hundratusen palestinska gästarbetare inom byggbranschen.

Zman Israel, The Times of Israel’s hebreiska systersida, har uppgifter om att Netanyahus regeringskoalition för hemliga samtal med Kongo (Kinshasa eller Brazzaville, vilket framgår inte /eFOLKET), som sägs vara villigt att ta emot palestinier. Även med ett okänt andra stater förs, enligt Zman Israel, hemliga samtal.

Vi har i eFOLKET tidigare uppmärksammat uttalanden från regeringsledamöterna Bezalel Smotrich (finansminister), Itamar Ben Gvir (minister för nationell säkerhet) och Gila Gamliel (underrättelseminister). Deras partihemvist är Religiös sionism, Judisk makt respektive Likud. De tre har i tydliga ordalag framhävt det som önskvärt och nödvändigt att få bort palestinierna från Gaza-området, och de har också understrukit det önskvärda och nödvändiga i att judiska bosättare flyttar in.

I svenska medier har förekommit kommentarer som gått ut på att fördrivningslinjen förespråkats “endast” av en handfull regeringsmedlemmar, och att det alltså inte handlar om en inriktning som regeringen i sin helhet står för.

Det faktiska förhållandet är dock, uppenbarligen, att fördrivningslinjen är regeringens linje. Premiärministern står bakom den, och tveklöst också hans partikollega Gila Gamliel. Och enligt Netanyahu själv är det ju regeringen som “jobbar med det”.

Fördrivningslinjen har i Sverige kraftigt fördömts av akademiker verksamma inom områdena mänskliga rättigheter och folkrätt. Även Israels krigföringsmetoder, och svenska politikers uppslutning bakom Israels krigföring, har kritiserats skarpt av ett stort antal svenska folkrättsjurister.

Den israeliska regeringens tillkännagivande av att man räknar med att fortsätta med militära insatser i Gaza-området under hela 2024 tyder på att man är beslutsam om att fortsätta plåga den palestinska med massakrer och terror. På det sättet, genom utdragen tortyr och monotont dödande, tycks man räkna med att kunna uppnå “frivillig emigration”.

Läs också

Carl Bildt nu bland dem som uppmärksammat och kritiserat den israeliska fördrivningsplanen – eFOLKET, 3/1 2024.

Israel förbereder fördrivningen av palestinierna från Gaza-området – eFOLKET, 2/1 2024.

Israeliskt ministerförslag: Driv bort palestinierna från Gaza-området! – eFOLKET 21/11 2023.