8 mars är kvinnorörelsens kampdag. Då uppmärksammas det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället och den kamp som kvinnor världen över driver för att fullt ut vara människor och medborgare med egen röst och rätt.
1995 antog FN ’Pekingdeklarationen’ om jämställdhet mellan män och kvinnor och en tillhörande ’handlingsplattform’. Trettio år senare konstaterar UN Women i en rapport att kriser som covid-19, stigande mat- och bränslepriser och undergrävandet av demokratiska institutioner inte bara bromsar framstegen – utan innebär en negativ utveckling. Ett av fyra länder i världen uppgav bakslag vad gäller kvinnors rättigheter under 2024, enligt rapporten.
Goodwill ambassadör Jaha Dukureh menar att: ”Motreaktionen mot jämställdhet beror ofta på rädsla. De som drar nytta av status quo känner sig hotade. När systemen utmanas trycker de tillbaka hårdare, men det betyder att vi påverkar.”
UN Women varnar även för att den digitala världen förvärrar ojämlikheterna, med artificiell intelligens och vissa sociala medieplattformar som förstärker skadliga stereotyper. Samtidigt är kvinnor och flickor fortfarande underrepresenterade inom digitala och teknikrelaterade områden.
Sedan 1978 finns Internationella kvinnodagen 8e mars med på FN:s lista över högtidsdagar, men högtiden har en över hundra år gammal historia rotad i socialismen. (se lästips)
Anna Eriksson
Lästips:
Lär dig om din historia. Internationella kvinnodagen – eFOLKET, 8 mars 2019
International Women’s Day went from bloody revolution to corporate breakfasts – ABC News, 7 mars 2019