Insändare: Val den 9/9 2018

En frihetens dag, en dag då alla kan räkna sig som jämställda, en människa, en röst. Jag minns min barndom, farsan var en grinig arbetare som slet ut sig för att rätt ska vara rätt, han gjorde sin plikt och krävde sin rätt. Jag har hört flera historier om hur han satte chefer och grevar på plats. Han var en sådan person som alltid arbetade.

Vi bodde på landet och var självförsörjande på all mat som gick att odla, vi hade enorma gräsmattor, gigantiska potatisland och vedeldning.

Ledig tid? Nej, mycket sällan.

Men ett minne som är starkt är när det var dags för val, jag tror det var 1970.

Pappa hade alltid blåkläder och en rutig flanellskjorta, men då, den 3:e söndagen i september så hände något märkligt som liksom fastnade… Som vanligt var jag ute och får runt på tomten och farsan kommer ut i kostym, slips, vit skjorta och hatt, jag kände inte igen min egen far.

Nu skall demokratin försvaras, är dom ord jag minns.

Sen tog mor och far taxi till vallokalen, och där stod jag och funderade på vad demokrati betydde.

Senare lärde jag mig det naturligtvis, och demokratin är något jag har tagit för givet, det skall liksom bara vara så.

Den yttersta av mänskliga friheter. Grunden för det goda samhället.

Den 9/9 2018 är det dags igen, och för första gången under min livstid så handlar det om att försvara demokratin, den tanken skrämmer.

Hur gick det till?

Hur kunde det bli så att vi i världens bästa land i (enl. de flesta undersökningarna) ska behöva känna oro för demokratin?

Vi har sedan 2010 ett odemokratiskt parti i riksdagen, och dom har fått högern på kroken, exakt detsamma som hände i Tyskland 1932 när det landet gick från demokrati till diktatur.

Högerns kärnväljare har samlat på sig oerhörda förmögenheter och kommer att försvara dessa mot en allt ilsknare arbetarskara. Högern vet att deras politik inte kommer att överleva, allt tyder på att det ligger stora förändringar runt hörnet, och man är desperata. Då är demokratin i fara.

Den stora faran ligger i alla tysta, alla ni som tänker; “Knäppgök, inte händer det här i Sverige”.

Men då har man inte sett det som finns att se på internet, man har inte sett hur fascister och nazister mobiliserar, och man har inte hört tonen från dom penningstarka.

Jag har skaffat mig insikt, och jag ber alla att göra det innan det är för sent.

Till sist: Den 9/9 skall jag göra som min far sa, jag skall försvara demokratin och välfärden, det tycker jag att du med skall göra, det gör oss alla till vinnare.

Jonny Pettersson (S-märkt)