Ingen vanlig retsticka

Jag hittade i mina gömmor min gamla räknesticka som jag köpte för evigheter sedan. Närmare bestämt i slutet av 1950-talet när jag gick i läroverket här i Eskilstuna. Inte för att jag behövde den i undervisningen, utan mest för att jag tyckte det var ett spännande och avancerat räkneinstrument som jag ville försöka lära mig.

Räknesticka.

Jag lärde mig grunderna i hur man använder räknestickan. Men nu är allt som bortblåst. Jag kommer inte ihåg ett skvatt hur man gör. Kul ändå att ha den kvar. Snart är den aktuell för Antikrundan.

Det är den engelske matematikern William Oughtred 1622 som konstruerade, eller uppfann, den första räknestickan, som då kunde utföra multiplikation och division.

Omkring 1850 lanserade Amédée Mannheim en förbättrad och med avancerad variant.

I mina gömmor har jag även en liten minifickräknare. Det är efter min far, som dog för 28 år sedan, så den räknaren är ett antal år äldre än så. Den fungerar utmärkt. Men den behöver bara nya batterier.

Min Gamla räknedosa.

Jag vet inte exakt när de små behändiga miniräknarna kom. Men jag tror det var en bit in på 1960-talet. Jag har sett 1967 som ett startår för miniräknarna.

När jag 1965 (?) började arbeta vid stadsingenjörskontoret här i Eskilstuna behövde vi göra matematiska beräkningar när vi var ute “i fält” och gjorde mätningsarbeten. Då hade vi enkla räknemaskiner, som den på bilden. Det var en Odhner Aritmometer, en “pinwheel-räknare”. Vi kallade den för “Pinnharv”.

Odhners Aritmometer.

Det var små piggar man drog i och ställde in i rätt läge. Sedan vevade man med veven till dess det plingade till. Man fick med tiden en bra färdighet, så det gick relativt snabbt göra nödvändiga omräkningar.

“Pinnharven” uppfanns av svenske ingenjören och uppfinnaren Willgodt Theophil Odhner. 1868 flyttade Odhner till Sankt Petersburg för att börja arbeta vid Ludvig Nobels verkstäder där. (Ludvig Nobel var bror till den mer kände Alfred Nobel)

Det var där han uppfann sin räknemaskin som han fick patent på 1878-1879. Han grundade en egen fabrik i Sankt Petersburg där han tillverkade “Odhners pinnharv” eller “Odhnersnurran”, som den kom att kallas.

Det äldsta räknehjälpmedlet är kulramen (abakus) som finns i olika utföranden sedan 4 000 år tillbaka. Kulramen är förmodligen en kinesisk uppfinning. Kulram används än idag i bland annat Kina och Japan.

Kulram.

Rolf Waltersson

Lästips: