“Hur fitt är Donald Trump?”. När språkpolisen vaknar inom mig

Jag satt i bilen och slölyssnade på Studio Ett som går i Sveriges Radio P1. Inslaget handlade om att Donald Trump och hans fru nu är testade positivt för Covid19.

Att vara positiv i de här sammanhangen betyder att det är negativt. Det betyder att man blivit smittad av den lömska kommunistkinesiska coronabassilusken.

Programledaren och en förståsigpåare spekulerade i vad det här betyder för valrörelsen i USA. Vem tjänar på det här – Trump eller Biden?

Hur allvarligt sjuk är Trump? Hur länge kommer han att sitta i karantän? Och så vidare.

Biden är förresten en hygglig prick. Han har sagt att han bad till Gud för att Trump ska bli frisk så att de kan fortsätta kasta glåpord på varandra.

Nu har ju Trump möjlighet att testa den hästkuren på sig själv mot corona som han tidigare rekommenderat andra. Man dricker rengöringsmedel (Klorin) och lyser med starkt UV-ljus inne i kroppen så blir man frisk.

Sitter han nu och pimplar Klorin med en stavlampa upp i röven?

Trump är 74 år så han tillhör “riskgruppen”. Journalisten frågar förståsigpåaren:

Hur sjuk kan Trump tänkas bli?

Förståsigpåaren svarar:

Det beror på hur fitt han är.

Jag trodde jag hörde fel – att svaret var:

Det beror på hur fet han är.

Det kan ju verka lite ovidkommande hur fet man är. Men så tänker jag att tillhör man riskgruppen 70+ och dessutom är överviktig, är risken större att man blir rejält sjuk.

Men så upprepades ordet “fitt” ytterligare ett par gånger till. Det var inte “fet”, det var “fitt” man sa.

När jag googlar “vad betyder fitt?”, får jag en motfråga av datorn: “Vad betyder fittja?”

Så jag googlar “Vad betyder fittja?”. Då säger datorn att “Fittja är en del av Stockholms tätort och en kommundel i norra Botkyrka kommun vid gränsen till Stockholms kommun”.

En annan sökning säger att “fitt” är svenska för engelskans “fit” som i sin tur betyder “passa”. Det ordet tycker jag inte passade in i sammanhanget

Jag har aldrig hört att ordet “fitt” finns i svenskan. Men så får jag en träff i mitt ivriga försök att lösa denna språkliga förbistring:

“Fitt” är skånska och betyder fett, eller smör.

Så jag hörde kanske inte fel. Svaret var tydligen “Det beror på hur fet han är” – fast på skånska.

Rolf Waltersson

You May Also Like