Lars Henriksson:
När företaget Gothenburg Roro Terminals (GRT) i måndags varslade Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson om uppsägning, tog ifrån honom hans bricka och tillträde till arbetsplatsen och dessutom polisanmälde honom, var det på samma gång chockartat och förutsägbart.
Trots att Hamnarbetarförbundet sedan 2019 – efter nästan ett halvsekel av strider – är erkänt som avtalsslutande fackförening har arbetsgivarna aldrig slutat avsky den stridbara och demokratiska organisationen och dess företrädare.
När de trodde sig ha hittat ett sätt att komma åt någon av förbundets representanter slog de till direkt, utan att tänka särskilt mycket innan. Skälet till varslet är något av det mest fantasifulla som presenterats på svensk arbetsmarknad, att Helgeson skulle utgöra en “fara för rikets säkerhet” och att att varslet berodde på “brott mot säkerhetsskyddslagen och illojalitet kopplad till säkerhetsskyddslagen.”
Vad det handlar om är att Hamnarbetarförbundets medlemmar i en omröstning i december beslutade att gå ut i en blockad mot krigsmateriel till och från Israel i protest mot Israels krigföring.
Arbetsgivarna hävdade att blockaden var ett avtalsbrott och frågan hamnade i Arbetsdomstolen. AD begärde att Hamnarbetarförbundet tydligare skulle beskriva blockaden, dess verkningar och vem den skulle drabba. Hamns svar visade att det i princip skulle bli en symbolisk blockad, sex dagar lång som troligen inte skulle drabba något gods alls, men att det fanns ett litet antal vapenföretag som kunde tänkas vara berörda. Och det är denna “kartläggning” – några minuters googlande bland öppna källor – som enligt GRT företrätt av Sveriges Hamnar, skulle hota rikets säkerhet!
Att varslet kom samtidigt som Arbetsdomstolen gav Hamnarbetarförbundet rätt att gå ut i sin blockad och därmed avfärdade företagets resonemang bekymrade inte GRT-cheferna. De hade redan i AD tagit upp argumentet om brott mot Säkerhetslagen men fått det avfärdat av domstolen. Kanske var de så ivriga att komma åt Helgeson och Hamn att de inte hann läsa domskälen till slut.
Att en fackförenings svar på en begäran från Arbetsdomstolen, i ett mål som företaget förlorade, skulle vara saklig grund för uppsägning av en facklig representant tror nog inte ens GRT-cheferna själva på. Troligen hoppas de att det upphetsade debattklimatet kring säkerhetsfrågor ska skrämma folk till tystnad, skapa förvirring och hämma solidaritetsaktioner. Därav också den polisanmälan av Erik Helgeson bolaget toppade uppsägningsvarslet med.
Redan under tisdagen blev det dock klart att polisen och Justitiekanslern (eftersom det gällde ett yttrande Helgeson gjort i en tidningsintervju och därmed yttrandefriheten) avfärdade anmälan. En bekräftelse på att detta bara var en del av bolagets trakasserier och försök att blanda bort korten. Att polisanmäla någon utan att ha någon grund för det är ett brott som kallas falsk tillvitelse, något som enligt Brottsbalken ger böter eller fängelse vilket vore en fullt rimlig påföljd för GRT:s chefer i det här fallet. Inte minst eftersom Arbetsdomstolen redan enhälligt avvisat GRT:s resonemang om såväl säkerhetshot som brottslighet i blockaden.
Med risk för att överskatta GRT-ledningens förmåga till taktiskt tänkande kan det vara så att deras plan är att utnyttja det stora gapet i Lagen om anställningsskydd, den ökända paragraf 39 som ger arbetsgivaren rätt att köpa sig fri från lagen. Om Arbetsdomstolen dömer att en uppsägning är felaktig kan arbetsgivaren ändå slippa rätta sig efter domen genom att betala ett antal månadslöner och sedan genomföra den lagstridiga uppsägningen.
Givetvis kommer Hamn att försvara sin vice ordförande med full kraft, men om företaget vägrar att lyda AD har de alltså juridiken på sin sida. Därför är detta inte bara en fråga om juridik utan först och främst en fråga om makt.
Och då är vi inte maktlösa. År 2020 varslade tågföretaget Arriva huvudskyddsombudet på Pågatågen, Ola Brunnström, om uppsägning för något han hade skrivit i ett mejl. Precis som i Helgesons fall handlade det om en rakryggad och stridbar facklig representant. Hans arbetskamrater lät då mycket tydligt företaget förstå att om Ola fick gå så skulle tågen inte göra det. Det fick företaget att vika sig snabbt och ta tillbaka Brunnström. En strid som är dokumenterad i den färska kortfilmen Segertåget. Hur hamnarbetarna i Göteborg agerar är upp till dem att bestämma, men ju större stöd de känner att de har från oss andra desto starkare blir de.
Att försvara Erik Helgeson är därför i sista hand något som kommer an på oss allihop. Vi behöver göra det väldigt klart för GRT att priset för att göra sig av med Erik Helgeson kommer att bli betydligt högre än lagens taxa. Ju fortare och mer kraftfullt detta sker desto större effekt får det, helst innan företaget och deras organisationer investerat för mycket prestige i frågan.
Hamnarbetarförbundet är inte med i LO och många i ledande ställning har alltid tittat snett på Hamn. Men den här striden är för viktig för att låta gammalt groll komma emellan.
Hamnarbetarna har alltid varit solidariska med andra. De var till exempel bland de första att hörsamma IF Metalls begäran om solidaritet i Teslastrejken och har blockerat hanteringen av Teslabilar sedan november 2023. Angreppet på Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson är ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen och en uppgift för oss alla att slå tillbaka. Den facklige representant som inte förstår detta utan väljer att sitta tyst och titta på när ett antifackligt företag går till angrepp mot våra rättigheter har missuppfattat sitt uppdrag. Något alla kan göra, med eller utan förtroendeuppdrag, är att skicka uttalanden, protester och solidaritetshälsningar från sin organisation eller sitt arbetslag. Och det snabbt, bättre att det kommer in ett uttalande från några arbetskamrater vid ett fikabord den här veckan än att det dras i långbänk på någon fackexpedition. Det är bråttom nu.
Dra tillbaka varslet av Erik Helgeson!
Skicka uttalanden till Hamnarbetarförbundett: kansli@hamn.nu
Och till GRT:s VD: maria.franksen@gotroro.com
Dra tillbaka varslet mot Erik Helgeson! – eFOLKET, 5 februari 2025.
Hamnarbetarförbundets blockad mot israeliska vapentransporter inleds – Hamnbolaget avskedar fackets vice ordförande – eFOLKET, 4 februari 2025.
Hamnarbetarförbundet visar vägen! – Förordar vapenembargo mot Israel – eFOLKET 11 januari 2025.
SVENSKA HAMNARBETARFÖRBUNDET ska blockera vapentransporter till och från Israel – eFOLKET, 20 december 2024.
Folkmordet i Gaza: Hamnarbetarförbundets medlemmar ska rösta om vapenblockad – eFOLKET, 7 december.
Hamnarbetarförbundet kräver stopp för allt militärt samarbete och handelsutbyte med den israeliska försvarsmakten och försvarsindustrin – eFOLKET, 16 maj 2024.