Jag tog en sväng till Strömsholm. Jag brukar ta den gamla vägen genom Tumbo. Den är trevligare att åka. Det finns saker att titta på. Dessutom inte så mycket trafik.
Men korkad som jag är valde jag idag den nya vägen mot Kvicksund där det är vajerräcken och maxfart 100.
Klockan var närmare 15 och solnedgång. Det redan mörka höstrusket var på väg mot kolsvart. Halvmörker, våt vägbana och asfaltblänk från mötande bilars strålkastare, och viltfara, gjorde att jag körde lite “för sakta”, bara 90.
Jag vet att det finns gott om vilt i dessa trakter. Jag har vid flera tillfällen sett både älg och rådjur springa över vägen. Överkörda harar, rävar och grävlingar ser man ofta.
En svart bil kommer ifatt mig i hög fart. Lägger sig tätt bakom, så nära att jag inte ens ser bilens strålkastare i backspegeln. Då handlar det om cirka 10-15 meters avstånd, vilket är livsfarligt nära och betraktas som “aggressiv körning” och renderar böter på ett par tusenlappar.
Eftersom det är vajerräcken och en körfil, går det inte att köra om. Att då lägga sig så nära bakom är bara korkat.
Ett par lätta tryck på bromspedalen så att bara bromslysena tänds, får honom, för det är statistiskt sett en han som sitter bakom ratten, att sakta ner och lägga sig på kanske någon halvsekunds avstånd bakom.
På Kvicksundsbron där det är upplyst och max 60, håller jag mina 60. Då blåser han förbi i en rasande fart. En svart AUDI, en sådan som enligt statistiken är ett av de bilmärken som är överrepresenterade i trafikbrott.
Lite efter bron sitter en fartkamera. Där bromsar han ner, för att sedan gasa på igen och försvinner lika snabbt som en “måsskit i dimma”.
Efter en promenad i slottsparken och runt stallarna vid Strömsholm sätter jag mig på markan. Tar en fika och läser min medhavda Eskilstuna-Kuriren.
Passande nog har E-K idag sin “Motorbilaga”:
“Håll hastigheten – och rädda liv”:
Det är Maria Krafft på Trafikverket som berättar hur man resonerar på Trafikverket när man bestämmer fartgränser – vilka olika faktorer man tar med i beräkningen.
“Beräkningar visar att om vi minskar farten med en kilometer i timmen på de mest trafikerade vägarna, skulle vi rädda 15 liv om året…Risken att dö vid en frontalkrock halveras nästan när farten sänks från 90 till 80…Om alla håller farten kan minst 100 liv räddas varje år”, säger Maria Krafft.
Och hon avslutar med det självklara – att det som står på skylten är “högsta tillåtna hastighet – inte lägsta”, och att det vid halka, dålig sikt och andra omständigheter är klokt att köra lite långsammare än vad som står på hastighetsskylten.
Skönt att veta att jag i alla fall inte bröt mot lagen när jag “bara” körde 90 på 100-vägen.
När jag vänder blad i Eskilstuna-Kurirens motorbilaga är det test av: “Nya Cupra inte så busig som den ser ut”.
Det är Seat som “knoppat av” sin sportdivision Cupra, som nu har testkörts av Julia Brzezinska (som jag nämnt i ett tidigare inlägg i eFOLKET).
Så här skriver hon:
“Bilens kaross är svår att kategorisera – är det en en höjd kombi eller en sänkt suv?…Designen med de många vecken för tankarna till jaktflygplan som Gripen och Viggen…Den arga grillen får bilen att se stridslysten ut”.
Ja det är till att ha problem – är det en “höjd kombi eller en sänkt suv?”
En “ulv i fårakläder”, eller tvärtom?
Jag har skrivit om “fenomenet” tidigare – att man numera kan “simulera” högt motorljud. Så ock denna Cupra. Man kan skifta motorljudet via inbyggda högtalare – mellan att låta “snäll och tyst” eller bli “tuff och högljudd”.
“Tack vare låtsasljudet förvandlas jag till en rallyförare och de sörmländska grusvägarna till en delsträcka i ett rally”, skriver Julia Brzezinska.
Blir hon grön som Hulken också?
Denna skapelse, som man inte vet om det är “fågel, fisk eller mittemellan”, kan köpas för 460 000 kronor och uppåt, beroende på motorval och extrautrustning. Då får man 310 hästkrafter som dricker minst 0,86 liter bensin per mil. Förmodligen betydligt mera eftersom angiven bränsleförbrukning är beräknad “teoretisk” – inte ute i verkligheten.
0-100 går på 4,9 sekunder.
Toppfarten är 250 km/tim, vilket är snabbare än Porsches lilla suv Macan S.
“Med denna positionering och design är det tydligt att man vill lyfta varumärket och locka nya (manliga) köpare”, skriver testförare Julia Brzezinska.
Här har vi å ena sidan Trafikverket som manar till att tagga ner och ta det lugnt och försiktigt i trafiken för att rädda människoliv.
Å andra sidan har vi motorbranschen som lockar med hästkrafter, prestanda och sportigt utseende som ska locka att trampa gasen i botten.
Vilket är viktigast beträffande våran heliga ko.
Bromsa för att rädda människo- och djurliv?
Gasa för att ha roligt?
Rolf Waltersson