“Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars sus”
Så lyder första versen i sången Första maj, skriven av Hannes Sköld (1886-1930), språkforskare författare och poet.
Arbetarrörelsen har firat första maj under många år. I år är det faktiskt 130 år sedan man började fira första maj i Sverige. Det var 1890 man ordnade det första första maj-tåget. På en bild från Sundsvall 1890 var Axel Danielsson huvudtalare. På talarstolen kan man läsa kravet:
- 8 timmars arbete
- 8 timmars frihet
- 8 timmars hvila
Men varför just 1 maj? Kanske inte alla som känner till upprinnelsen till det som blivit arbetarrörelsens stora dag i många länder runt hela jorden.
Det hela började i USA där arbetare under en längre tid protesterat och strejkat för 8 timmars arbetsdag. Arbetsgivarna svarade med stora lockouter.
1 maj 1886 bröt en generalstrejk ut i Chicago. Den 2:a maj hade polisen skjutit ihjäl två demonstrerande arbetare. Den 4:e maj, ingrep flera hundra polisen för att upplösa en demonstration på Haymarkettorget i Chicago genom att skjuta mot demonstranterna.
I det kaosartade tumultet kastades en bomb från en sidogata in mot folkmassan. Minst 11 personer dödades, varav några poliser. Minst 70 personer skadades. Dagen efter sköts sju strejkande ihjäl av polisen i Milwaukee.
Åtta anarkister åtalades och dömdes för att ha medverkat vid bombdådet. Sju av dessa dömdes till döden, den åttonde till 15 års fängelse. Fyra av de dödsdömda, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer och George Engel, hängdes den 11 november 1887.
När processen togs upp på nytt några år senare blev det uppenbart att myndigheterna hade begått ett justitiemord. Det fanns inga bindande bevis för de brott de dömda och avrättade anklagats för.
Till minne av Haymarketmassakern antog Andra Internationalen 1 maj som arbetarrörelsens internationella kampdag.
I en dokumentär på Sveriges Radio 2009-04-30 “Blodig massaker bakom arbetarnas dag” säger Johan Mathias Sommarström:
“Man kan nog säga att August Spies ord vid galgen, om att vår tystnad från graven blir mäktigare än våra röster som ni dödar i dag, har blivit besannade. För det är till minne av händelsen vid Haymarket i Chicago som arbetarrörelsen runt om i världen firar 1 maj och högtidlighåller den som arbetarnas dag”
Rolf Waltersson