För tredje året i rad arrangeras nu det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna.
I fyra dagar, 5 – 8 februari, går det hela av stapeln i den nya Sporthallen, som har det kommersiella namnet “Stiga Sports Arena Eskilstuna”. Men även i en del andra lokaler runtom inom Munktellområdet.
Under de fyra dagarna blir det en stor mängd aktiviteter. Förutom olika utställare, blir det samtal, debatter, seminarier, workshops och konstnärliga föreställningar av olika slag.
Programpunkterna spänner över stora områden, från demokrati, miljö och jämställdhet till integration.
Sammanlagt cirka 130 programpunkter att välja och vraka bland för den kulturintresserade.
Det är ett kulturkonvent som vänder sig till hela Sverige.
Bakom Folk och Kultur står Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige, Länsmuseernas Samarbetsråd och de tre organisationernas 67 medlemsinstitutioner. De tre medlemsorganisationerna har bildat en ideell förening, “Kulturlyftet”, som är en partipolitiskt obunden sammanslutning av demokratiska organisationer.
Jag ska inte gå in närmare på de olika programpunkterna under dessa fyra dagar. Genom att ange rubriken på några, kan den intresserade få en vink om vad det kommer att handla om:
- Jakten på den glömda historien. Hur barn i Sverige haft det genom tiderna.
- Kulturen och politiken. Hur mår relationen? Principen om “armlängds avstånd”
- Kulturens värde och sociala effekter.
- Kan man bota våldsbejakande extremism med kultur?
- Hur påverkas demokratin när visioner ersätts av rädsla?
- Hur fri är kulturen och det fria ordet?
- Vem bestämmer över konsten i det offentliga rummet?
- Graffiti – graffitikonstnärer skapar ett konstverk från början till slut.
- Svenska med sång – sjung dig in i språket.
- Miinipiiu ruottiksi, arabiankielelä, meänkielelä!
Det blir även ett par “politikersamtal”. Första dagen, 5 februari, kommer Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att frågas ut om hur han ser på kulturens roll i samhället.
Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund kommer att medverka i ett “politikersamtal”
Som sagt, det är ett brett och spännande utbud av aktiviteter. Varje kulturintresserad människa borde hitta en hel del som lockar.
Men det finns ett aber, ett hinder, som innebär att detta kulturkonvent inte är till för alla. Det kostar att komma in. Och det kostar ganska mycket.
Sista dagen, lördag 8 februari, är det fri entré.
Men för de övriga tre dagarna krävs “dagspass”. Det är ett inträdespass som ska beställas i förväg via “nätet” vilket ställer till de för de som inte har någon datorapparat eller någon smart ajfån.
När man bokat sin biljett/dagspass får man bekräftelse via e-post.
Entréavgiften faktureras sedan av Eventool AB, som tillämpar 30 dagars betalningstid.
Man kan alltså inte gå dit spontant och betala vid entrén. Utan det ska krånglas en hel del, vilket blir extra knepigt för den som inte vet hur man gör, eller inte ens har någon dator.
Smakar det så kostar det
Ordinarie pris för ett dagspass är:
- 1 dag: 1 575 kr, inkl. moms
- 2 dagar: 2 250 kr, inkl. moms
- 3 dagar: 3 125 kr, inkl.moms
Knappast något för en fattig sate.
Det finns rabatterat pris för studerande/pensionär:
- 1 dag: 750 kronor
- 2 dagar: 1 125 kronor
- 3 dagar: 1 550 kronor.
För en fattigpensionär som tvingas leva under EU:s fattigdomsgräns är också detta väldigt mycket pengar.
Nu kan det invändas att man faktiskt får “väldigt mycket” för pengarna. Det är ju ett späckat program med många intressanta inslag.
Men vad spelar det för roll om entréavgiften stänger ute många.
Jag skrev till Folk och Kultur och ställde följande fråga:
– “Det skulle vara intressant att lyssna på Jonas Sjöstedt. Men jag får inte klart för mig hur mycket det kostar. Är det verkligen 750 kronor? Eller har jag fattat fel när jag försöker begripa mig på “prislistan”? Och kan man betala kontant på plats? Eller ska det föranmälas, betalas med swish och sånt? Men det är kanske inte meningen att fattigpensionärer utan moderna mobilapparater ska vara med?”
Dagen efter fick jag svar från Folk och Kultur:
– “Hej! Du har sett helt rätt, för pensionärer kostar ett dagspass 750 kronor och du måste föranmäla dig. Kostnaden faktureras sedan. Det går inte att köpa biljett till enstaka evenemang. Välkommen!”
Någon timme senare fick jag ytterligare ett medelande från Folk och Kultur:
– “Rolf Tore Waltersson. Hej! Goda nyheter! Jonas Sjöstedt är flyttad till stora scenen inne på Stiga Sports Arena och dit är det fri entré alla dagar! Välkommen!”
Jag har svårt att tro att det är min lilla “protest” som fått arrangörerna att flytta Jonas Sjöstedt till stora scenen dit det är fri entré.
Jag gissar att det är Jonas som dragit så stort intresse att man flyttat till stora scenen.
Men detta förändrar inte min kritik. Det är principen. Ska det behöva vara så krångligt och dyrt att delta i Folk och Kultur? Följden blir att vissa “folk” stängs ute från kulturen.
Rolf Waltersson
PS.
I samband med det allra första Folk och Kultur 2018 fick en graffitikonstnär i uppdrag att måla vid järnvägsundergången vid Tullgatan/Västeråsvägen i Eskilstuna. Jag visar några bilder från den graffitimålningen.