Nu sprids uppgifter att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har bestämt att regnbågsfärgade lagkaptensbindlar inte tillåts vid damernas fotbolls-VM i sommar som går av stapeln i Australien och Nya Zeeland. Alltså samma regler som vid fotbolls-VM för herrar i Qatar i förra sommaren.
Då var det många länder som sa att de skulle använda den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln i protest mot att homosexualitet är förbjudet i Qatar och kan straffas med upp till sju års fängelse. Human Rights Watch släppte en rapport med vittnesmål om hur HBTQ-personer fängslas och misshandlas i Qatar.
Fifa hotade med att spelare som bär den förbjudna lagkaptensbindeln skulle straffas. Först med gult kort och sedan utvisning resten av matchen.
Det slutade med att de länder som sagt att de skulle använda den förbjudna bindeln vek ner sig inför Fifas hot.
När det gäller sommarens VM för damer säger Tysklands landslagschef Maika Fischer:
“Fifa har informerat oss om att de önskar att alla deltagande nationer bär Fifas kaptensbindel”, vilken kan tolkas som en mild, men dock, uppmaning att avstå regnbågsbindeln.
Fifa tillbakavisar att de krävt förbud inför sommarens VM för damer. Man säger att man endast “rekommenderar” alla deltagande nationer att bära Fifas kaptensbindel. Hur nu det ska tolkas? Får det några “konsekvenser” om man inte följer “rekommendationen”?
Vad man frågar sig är hur gubbarna i Fifas ledning tänker.
Först beslutade man att lägga förra årets fotbolls-VM för herrar i den homofoba Qatar där homosexualitet bestraffas med upp till sju års fängelse. Sedan beslutar man att de spelare som protesterar mot förföljelsen av HBTQ-personer ska straffas. En blygsam protest kan tyckas som enbart består i att man bär en regnbågsfärgad lagkaptensbindel.
Ska det tolkas som att Fifa tycker att protester mot homofobi är värre än själva homofobin?
Skillnaden mellan förra årets VM för herrar i Qatar och årets VM för damer i Australien och Nya Zeeland är att i både Australien och Nya Zeeland finns numera inga lagar som förbjuder och straffar homosexualitet. Snarare tvärtom, för i båda länderna har man beslutat att det är okej med samkönade äktenskap.
Kan dock lägga till att när det gäller Nya Zeeland var homosexualitet kriminaliserat fram till 1986. Det betyder att de som straffats för homosexualitet före 1986 finns kvar i straffregistren, vilket har kunnat få konsekvenser till exempel när man söker arbete.
Nu har man beslutat att alla de cirka 1 000 personer som finns i straffregistren för sin homosexualitet ska kunna ansöka om att få domarna borttagna från sina brottsregister.
“Vi ber om ursäkt till alla som har fått leva med domarna”, sade dåvarande justitieminister i Nya Zeeland, Amy Adams, när beslutet fattade 2017.
PS. Jag kan inte låta bli att påminna om den debatt och de protester det blev i samband med EM i beachhandboll 2021. Då var det Internationella handbollsförbundet som krävde att de kvinnliga spelarna måste spela lättklädda. Det måste vara sexiga stringtrosor där hela rumpan syntes och en tajt sport-BH. De som vägrade spela i stringtrosor skulle straffas.
Motsvarande krav fanns inte när det gällde herrarnas klädsel. (se lästips)
Även vid internationella speedwaytävlingar är det kvinnor i bikini och paraplyer som står och vickar med rumporna på startbanan inför varje heat. Aldrig några herrar i badbyxor och paraply som vickar med rumpan.
Man frågar sig om det bara är homofoba och sexistiska gubbar som styr den internationella sportvärlden. DS.
Rolf Waltersson
Lästips:
- Uppgifter: Fifa förbjuder regnbågsbindel på VM – SVT Sport, 29 mars 2023
- Tyska uppgifter: Fifa förbjuder regnbågsbindel under VM – igen – Sveriges Radio, 29 mars 2023
- Nya Zeeland ber homosexuella om ursäkt – Hufvudstadsbladet
- Fotbolls-VM i Qatar – eFOLKET, 22 november 2022
- Världen är bra konstig – Nu får kvinnor böta om de inte visar rumpan – eFOLKET 22 juli 2021