– Det är en stor mängd narkotika som har försvunnit från gatan och det känns givetvis bra att vi kunnat stoppa den från att nå ut till vidare försäljning, säger Daniel Eriksson, gruppchef för avdelningen Grova brott i Polisområde Södermanland.

Fem personer åtalas för grovt narkotikabrott vid Eskilstuna Tingsrätt – Gömde knark i ett traktordäck

Nu väcks åtal vid Eskilstuna Tingsrätt – det efter ett mycket stort narkotikatillslag. Fem personer åtalas för grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Den 24 mars i år kontrolleras en personbil på E4:an i Jönköping. I samband med kontrollen genomfördes en husrannsakan i bilen där man då anträffade knappt 2 kilo kokain och nära 50 kilo cannabisharts. Utredningen ledde ganska snart vidare till en företagsby i Strängnäs, där ytterligare husrannsakan genomfördes två dagar senare.

Gömt i ett traktordäck

I en krypgrund i Strängnäs anträffades nära 77 kilo amfetamin, 1 kilo kokain, knappt 120.000 narkotikaklassade tabletter, 15 kilo cannabisharts och nära 8 kilo cannabis. I ett traktordäck som fanns på adressen hittades ytterligare 180.000 narkotikaklassade tabletter. Det totala gatuvärdet på narkotikan som Polisen hittade uppskattas till över 32 miljoner kronor.

Flera inblandade är hemmahörande utomlands

Personerna som nu åtalas vid Eskilstuna Tingsrätt är fem män som är medborgare i Polen respektive Ukraina. Inledningsvis begärdes även en kvinna häktad misstänkt för brott. Hon är dock inte längre misstänkt. Chauffören av bilen som stoppades i Jönköping är en man i 25-års åldern som är medborgare i Ukraina. Mannen åtalas för grovt narkotikabrott efter beslaget i bilen. Mannen har i förhör uppgett att han genomfört transporter efter att ha fått olika adresser skickade till sig via olika appar. Mannen förnekar brott. En man i 35-årsåldern, som arbetar på den företagsby där narkotikan i Strängnäs anträffades, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott för sin inblandning i den narkotika som anträffats. Mannen har i förhör erkänt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. En 28-årig man åtalas samtidigt för grovt narkotikabrott genom att ha överlåtit narkotikan som anträffades i bilen som stoppades i Jönköping samt för synnerligen grovt narkotikabrott i sin delaktighet i innehavet och förvaring av narkotikan som anträffades i Strängnäs. Mannen förnekar brott. En man i 50-årsåldern åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott genom sin delaktighet i innehavet och förvaringen av narkotikan som anträffats i Strängnäs. En annan 27-årig man åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott genom sin inblandning i att vara kontakt mellan chauffören och den man som överlåtit narkotikan till honom. Båda förnekar brott.

“Ett omfattande utredningsarbetet”

– Utredningsarbetet har varit omfattande och förundersökningsmaterialet består bland annat av avlyssnade samtal, större genomgångar och analyser av de tilltalades telefoner samt annan teknisk bevisning som binder de olika personerna till olika delar av de åtalade gärningarna, berättar Tobias Lindblom, kammaråklagare i Eskilstuna.

“Känns givetvis bra”

– Det är en stor mängd narkotika som har försvunnit från gatan. Då narkotika är en starkt bidragande faktor till den just nu pågående våldsvågen känns det givetvis bra att vi kunnat stoppa den från att nå ut till vidare försäljning, säger Daniel Eriksson, gruppchef för avdelningen Grova brott i Polisområde Södermanland.

En av de fem åtalade har enligt åklagare Tobias Lindblom kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot. Alla fem inblandade begärs också utvisade ur Sverige.

You May Also Like