Ett par dagar efter att Fatboy Trio spelat på Scenkonst Sörmland hade jag och gitarristen Hannu Kiviaho ett långt samtal via telefon. Det var intressant att höra historien bakom bandet, hur nära de var att få medverka i amerikanska storfilmer och att de just nu håller på att spela in sin sjätte skiva.
Som 6-åring flyttade Hannu från Finland med sina föräldrar till Torshälla och senare Eskilstuna. Ungefär 6 år senare var han med och startade upp ett av Eskilstunas första punkband, SS Dase, som bytte namn till Minx. Nu pratar vi alltså om sent 70-tal och bandet fick ofta spela förband till större akter som Ebba Grön och KSMB när de kom till Eskilstuna.
Att gå från punk till rockabilly var vid den tiden mer eller mindre en omöjlig tanke då de båda grupperingarna låg i krig med varandra. Men det hindrade inte Hannu. 1983 bildade han Eskilstunas första rockabillyband, Shakin Lee Taylor & the Maniactors, tillsammans med Affe (Alf Östlund) som skulle bli Fatboys första basist. Samtidigt hade Pegge (Thomas Pareigis) bildat ett rockabillyband i Dalarna som hette Krazy Legs. De båda banden spelade tillsammans då och då och lärde känna varandra.
Det skulle dock dröja till mitten av 90-talet innan embryot till Fatboy växte fram. I början var de en trio där Hannu spelade trummor, Affe spelade bas och Pegge spelade gitarr och sjöng. Ganska snabbt tog de in Richard Therseaus på trummor och Hannu kunde hänga på sig elgitarren istället. Eftersom grundtanken var att spela 50 och 60-tals country ville de även ha med någon som kunde spela pedal steel. Vid den tidpunkten var det ont om pedal steel-gitarrister men de lyckades hitta Jan Lissnils som då hade lagt hårdrocken på hyllan. Fatboy hade snabbt växt från en trio till en kvintett.
Runt 1997 var inte country lika hett som det är idag och bandet hade svårt att få spelningar. Hannu menar att musikstilen vid den tiden både var otrendig och hade dåligt rykte till skillnad mot idag då alla alltid har lyssnat på country. De hamnade på Pistolteatern där de satte upp Tolvskillingsoperan och stod för både musik och skådespelande. Allt i deras egen tappning.
I början av 2000-talet tog Jugglo (Jörgen Wall) över jobbet som trummis i bandet, dessutom hade även Joakim Lindahl hoppat in som gitarrist. Så nu var de helt plötsligt en sextett. Där och då började de att spela in sin första skiva, producerad av Hannus brorsa Heikki Kiviaho och Jugglo. Skivan tog ett tag att spela in och släpptes 2004.
Idag består bandet av Thomas Pareigis, sång och gitarr, Hannu Kiviaho, gitarr, Jan Lissnils, pedal steel och orgel, Thomas Schuldt, ståbas och Marcus Källström, trummor.
Hannu tycker att spelningarna med Fatboy Trio är tillfredsställande. Speciellt nu när Fatboy är inne i studion för att spela in sin sjätte skiva. Då kan det vara skönt att spela av sig och få lite distans till de nya låtarna. Det brukar dröja ungefär tre år mellan skivsläppen men intentionen är att få ut nya skivan snabbare den här gången. Samtidigt är det en process som måste få ta tid om det ska bli bra. Skivan kommer att släppas i början av oktober men den första singeln kommer att finnas tillgänglig på digitala plattformar redan till midsommarafton.
Trots att Fatboy blandar musikstilar friskt med alltifrån country till rockabilly via psyhcobilly och pop finns det hela tiden en röd tråd där man hör bandets ID. De har själva svårt att beskriva musiken och benämner sig därför som ett rockabillyband. Sen är det upp till lyssnaren att bedöma. Det finns en del hårdrocksriff, influenser från The Smiths och 60-tals pop inbakat men den enklaste beskrivningen är rockabilly i moll. För Fatboy är inte det där klassiska rockabillybandet. Hannu som är en mollälskare tror därför att de fyller en lucka. Dessutom har Pegge en sångröst som verkligen bär upp bandets låtar. Många rockabillyband vill ha ett mer traditionellt sound men Fatboy lägger gärna på sina egna lager.
Genom åren har bandet medverkat i flera tv-program, de har varit med i både Go Kväll och på Nyhetsmorgon. De har även blivit tillfrågade att spela på Melodifestivalen vid två tillfällen, något de blivit tvungna att tacka nej till båda gångerna. Det har även funnits ett samarbete med regissören och skådespelaren Rafael Edholm och medverkat i några av hans filmer. Hannu som tidigare jobbat som rekvisitör hamnade för första gången framför kameran i Klassfesten från 2001. Senast kunde vi se honom i TV4-serien Torpederna där han spelade en galen frisör.
Fatboy har faktiskt vid två tillfällen varit nära att nå hela vägen till Hollywood. Att Quentin Tarantino ville ha med deras musik i mästerverket Django Unchained är stort. Lika stort som att Tim Burton ville ha med dem i filmen Frankenweenie. Men tyvärr gick det inte hela vägen av olika anledningar.
När Fatboy spelat som mest har det blivit runt 50-60 spelningar om året. De senaste åren har det blivit runt 30. De föredrar klubbgig där folk kommer för att lyssna på bandet, det blir lite skillnad mot festivalspelningar, även om de gillar sådana också. Bandet har spelat runt i stora delar av Europa men Finland är ett land de ofta återkommer till. På något sätt har finnarna förstått vad det handlar om och tar verkligen till sig av bandets mix av musikstilar. Tyskland är ett annat land de uppskattar. Där är det alltid välarrangerat och det kommer mycket folk oavsett vilken veckodag det är.
Under sommaren kommer Fatboy att spela nästan varje helg. Det blir både festival och klubbspelningar. Den 30 juni spelar de på Näshulta Kulturdagar i Eskilstuna. När de släppt den nya skivan kommer de att göra en albumturné med ännu en spelning i Eskilstuna där de utlovar en riktig överraskning.