Kumla indianerna. Bild från elitspeedway.com.

Får Kumlas speedwaylag behålla sin indian?

Blir USA ursprungsbefolkning kränkta av att svenska idrottsklubbar använder sig av ordet “Indianerna” i sin klubbmärken. Den frågan ställer Mario Matteoni i sin blogg. Vi återger hans text här:

Kränkt

Amerikas urbefolkning har i femhundra år felaktigt kallats för indianer.

Det var Columbus som trodde att han kommit till Indien när han 1492 träffade detta folk.

I Nordamerika fanns ett antal stammar av denna urbefolkning. Européerna gjorde sitt bästa för att tränga undan och utrota urinvånarna. Högste hövding över den nordamerikanska urfolksstammen sioux var en tid på 1800-talet Sitting Bull eller Sittande tjuren.

Nu ryktas om att Triumfglassen “Sitting Bull” kan komma att plockas bort ur sortimentet, sedan bilderna på förpackningen kritiserats för att vara stereotypa och kränkande.

Vad är det som är kränkande? Att namnet Sitting Bull finns på förpackningen?
Figuren på paketet? Stereotypt javisst, men hur många reklambilder är inte det.
Antar att det inte är representanter för den amerikanska urbefolkningen som protesterat över att teckningen på glasspaketet avbildat deras folk på ett kränkande sätt.

Vem har blivit kränkt av en seriefigur på ett glasspaket? Kommer vederbörande även anmäla Disneys karikatyrer för kränkning? Om Triumfglass “Sitting Bull” är kränkande för någon så måste även Disneys seriefigur “Hiawatha” vara det. “Hiawatha” är en Disneyserie i västernmiljö. Möjligen kan figuren på glasspaketet vara ett plagiat på Disneyfiguren.

I USA finns ett fotbollslag som kallat sig Washington Redskins i NFL. Eftersom några har uppfattat namnet “Redskins” som nedsättande ska de tvingas att byta namn. “Rödskinn” kan möjligen jämställas med “svarting”.

Den svenska hockeyklubben Frölunda Indians utreder om klubbens klassiska logotyp ska vara kvar i framtiden. Speedwayklubben Kumla-Indianerna har en logga med en romantisk indian på. Klubben tävlar mot Smederna, Dackarna, Masarna, Lejonen, Piraterna, Rospiggarna.

Kan dessa namn och logotyper påverka synen på Amerikas urfolk?
Att slopa dem är väl att driva utrotningen till sin spets. De ska aldrig ens ha funnits.

Jag minns min barndoms beundran för shoshoneindianen Hjorfot. Hjortfot skildrades i flera böcker av den amerikanske författaren Edward S. Ellis (1840-1916). Hjortfot beskrivs som oerhört ädel och rättskaffens.

Själv har jag italienskt påbrå och heter Mario. Bör jag bli kränkt?
Kränkt över hur den italienske rörmokaren “Super-Mario” skildras.

Mario Matteoni

Läs mer:

You May Also Like