Europarådet riktade skarp kritik mot USA i fallet Julian Assange – Möte i Stockholm 14/11 om åklagarnas hantering

Artikelarna har tidigare (8 oktober och 9 november) varit publicerad på journalisten och författaren Gunnar Walls blogg.

Gunnar Wall:

Julian Assange har gjort sitt första offentliga framträdande sedan han släppts ur fängsligt förvar. Det var under en session i Europarådets parlamentariska församling (1 oktober i år).

Europarådet – som inte ska förväxlas med något organ i EU – omfattar 46 medlemsländer och arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati. Sverige var med och grundade Europarådet 1949 och är fortfarande ett av medlemsländerna. Den svenska delegationen väljs av riksdagen.

Hela Julian Assanges framträdande kan ses här.

Europarådets parlamentariska församling antog i samband med Assanges framträdande en resolution där han beskrevs som en politisk fånge och där det konstaterades att han dömts enligt USA:s spionerilag för “vad som – i det väsentliga var nyhetsinsamlande och publicering”.

Resolutionen manade USA att snarast förändra sin spionerilag så att den inte skulle kunna användas mot utgivare, journalister och visselblåsare som avslöjar sekretessbelagd information med syftet att öka allmänhetens medvetande om allvarliga brott som begåtts.

Den parlamentariska församlingen uppmanade också USA att utreda de misstänkta krigsbrott och övergrepp mot mänskliga rättigheter som avslöjats av Assange och Wikileaks. Om så inte sker, menade församlingen, skapas ett intryck av att den amerikanska regeringens syfte med att åtala Assange var att “dölja de förseelser som begåtts av statliga aktörer snarare än att skydda nationella säkerhetsintressen”.

Europarådet ställningstagande uttrycker ett starkt stöd för Julian Assange och Wikileaks och borde vara värt uppmärksamhet.

Men det är en minst sagt underrapporterad nyhet i svenska medier. Den som tar del av exempelvis rapporteringen från brasilianska nättidningen och radioföretaget Brasil de Fato är bättre informerade än de flesta svenskar. Här är en artikel på engelska.

*******

Den 14 november hålls ett offentligt möte i Stockholm om ouppklarade frågor kring affären Julian Assange. Rubriken är: Korruption hos åklagarmyndigheten – Dokument om Assange raderade.

Huvudtalare är den undersökande italienska journalisten Stefania Maurizi. Ur arrangörernas presentation av mötet:

Den 1 oktober 2024 erkändes Julian Assange som ‘politisk fånge’ i Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg. En stor framgång efter allt förtal.

Stefania Maurizi har i boken ‘Secret Power: Wikileaks and its Enemies’ avslöjat hur åklagarämbetena i Storbritannien och Sverige förstört tusentals dokument om Assange angående utvisning till Sverige och möjligheter att förhöra honom i England.

Stefania har arbetat med alla Wikileaks hemliga dokument i 15 år. Hon är den enda journalisten som gjort det och under 9 år kämpat med domstolar i Sverige, USA, Storbritannien och Australien för att gräva fram sanningen.

Stefania Maurizi berättar nu om fortsättningen och möjligheten att genom lagen om informationsfrihet kräva metadata om de förstörda dokumenten för att veta om de verkligen har raderats. Detta kommer att sätta nytt ljus på en av vår tids största juridiska skandaler.”

Medverkar på mötet gör också Arne Ruth (tidigare chefredaktör för DN); Lena Kallenberg (författare och skribent) och juristen och omvärldsanalytikern Mats Nilsson.

Tid och plats: Torsdag 14 november kl 18-20.30 Timmermansgården (Timmermansgatan 46-48) i Stockholm, några minuters promenad från Stockholms Södra eller T-Mariatorget.

Se vidare https://www.facebook.com/events/2034379650345266

You May Also Like