Europaparlamentets utskott för fiskerifrågor har attraherat många svenska EU-parlamentariker den här mandatperioden. Nu vill djurrättsföreträdare att de nya ledamöterna ska ta konkreta åtgärder för att förbättra djurs villkor i hela EU på en rad områden – däribland fiskpolitiken.
Företrädare för MP, M och C sitter som ordinarie och S, L, SD som ersättare i fiskeriutskottet. Alla partier utom V och KD kommer därför att vara direkt knutna till fiskerifrågorna genom ledamöter i utskottet.
Den ideella organisationen Djurens Rätt har uppmanat alla svenska EU:ledamöter att skriva under på en rad löften om att eftersträva en mer djurvänlig politik. Ett av löftena avser att skydda “djurvälfärden för vattenlevande arter” och lyder:
“Jag anser att det är dags att agera för att skydda uppfödda fiskar under uppfödning, transport och slakt. Vi måste förbättra djurskyddet för vildfångad fisk samt förbjuda införandet av bläckfiskuppfödning.”
Löftet att arbeta för att förhindra introduktionen av bläckfiskfabriker har underskrivits av två av de svenska ledamöterna i fiskeriutskottet – Isabella Lövin (MP) och Emma Wiesner (C).
Centerpartiet gick även till EU-val bland annat på “att det tillsätts en kommissionär med ansvar för djurvälfärdsfrågor.”
Frågan om bläckfiskfabriker är dessutom mycket aktuell, i och med att ett företag på Gran Canaria nu söker tillstånd till att föda upp bläckfiskar i stor trängsel. Camilla Bergvall på Djurens Rätt menar att:
Det här barbariska konceptet, som utnyttjar mycket intelligenta arter som i det vilda är ensamlevande, måste förbjudas innan det tillåts att etableras. Att förbjuda bläckfiskfabriker utgör en betydelsefull möjlighet att genomföra proaktiv politik, och det finns ett stort stöd hos befolkningen för förbud.”
Miljöpartiet och Vänsterpartiet skrev under samtliga av organisationens ‘Tio löften till djuren”.
Liberalerna och Centerpartiet skrev under vissa men inte alla löftena. Följande partier skrev inte under några av löftena: Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Anna Eriksson