Alla anställda i Eskilstuna kommun ska prata tillräckligt bra svenska, har socialdemokraterna meddelat. Hur kan kommunen se ut framöver? Vi hoppas att det finns pengar till omställningen, för det här blir dyrt!
Kommunens hemsida behöver göras om. Det blir inte så mycket kvar: bort med tillgänglighet i det offentliga rummet, puts väck med samarbetena kring minoritetsspråk och service till kommunens tvåspråkiga medborgare. Det finländska förvaltningsområdet upphör. 17 000 medborgare med finsk anknytning hänvisas istället, på svenska, till något av de andra 64 förvaltningsområdena.
Lite namnbyten måste till: först ut blir förskolan Pikku-Erkki, som byter namn till Pinnen Erik. Lauantais etiketter byts ut och kommer nu bara heta Lördagskorven. Beslutet är taget och finansieras av kommunkoncernen. Ett prioriterat ärende i tider av fusk och bidragsberoende som länge präglat kommunen. Det kan bli ett problem att få företaget Amazon att ändra stavning till Amason. British Junior lär inte heller inte varit så pigga på att skolan byter namn till Brittas. Många Eskilstunabor fäller en tår när Rademacher-smedjorna byter namn, men nu gäller modiga beslut. Kommunens intresse att förvalta skattemedel går först.
Jimmy kommer att representera partiet från ett nytt kontor, som blir över när projektet för romska minoriteter upphör. Projektet erbjuds istället ett tält till självkostnadspris och hjälp att ställa upp det, utanför kommungränsen. Omställningen kommer att firas med en ny partilogga: den röda rosen blir blå. Vid invigningen får alla medborgare en blomma. Eftersom inbjudan endast gått ut på svenska, tror partiet inte på en så stor åtgång.
Jimmy, förresten … låter inte det lite amerikansk? Vi säger Janne fortsättningsvis. Nämnden har i frånvaro av Janne meddelat att de känns vågat, nytt och fräscht. Janne har i alla fall rätt på en punkt: förslaget saknar motstycke i Eskilstuna arbetarekommuns historia.
Vinterskuggan