Det blev för mycket. Den israeliska regeringens iskalla och provokativa beslut och agerande inför kraven på att utsvältningen av Gazas befolkning måste upphöra tvingade fram reaktioner.
När Israels premiärminister Benjamin Netanyhau igår tillät fem eller nio – uppgifterna varierar – lastbilar passera in i Gaza-området, samtidigt som det som krävs dagligen beräknats till 600 fordon, och 9 000 köar vid gränsen, tvingades ett stort antal regeringar i väst att äntligen reagera och hota med sanktioner.
Netanyahus tilltag att offentligt beskriva de få insläppta lastbilarna som “en diplomatisk eftergift”, och samtidigt klargöra att den blodiga militära offensiven skall fortsätta tills dess hela Gaza-området fullständigt står under israelisk kontroll utlöste kraftiga reaktioner.
I Israels regering motsatte sig flera ministrar varje lättnad på blockaden. Även minsta tänkbara. Netanyahus budskap till dem var att de inte behöver oroa sig. Den “diplomatiska eftergiften” kommer inte att lindra den växande massvälten var hans lugnande besked, och ingen kan motsäga honom på den punkten.
Den svenska utrikesministern Maria Malmer Stenergard publicerade igår ett uttalande:
Vi fördömer det senaste uttalandet av Netanyahu om att Israel ska ta kontroll över hela Gaza.
Om detta innebär annektering strider det mot folkrätten.
Sverige står fast vid att Gazas territorium inte får ändras eller reduceras.
Vi har upprepade gånger i våra samtal med Israels regering krävt att obehindrat humanitärt tillträde och distribution säkerställs i enlighet med de humanitära principerna. Israel har skyldigheter i enlighet med den internationella humanitära rätten.
Inom EU har vi drivit på Israels regering om beslutet att återuppta biståndet som de meddelat att snart ska ske, men mer behöver göras. Vi ser över vilka ytterligare åtgärder Sverige och EU kan vidta för att förbättra den fruktansvärda situationen för den civila befolkningen i Gaza.
Det behövs en vapenvila och slut på stridigheterna, och gisslan måste släppas. Inte fler uttalanden eller planer från den israeliska regeringen som förvärrar för de civila i Gaza.”
Samma ståndpunkter har framförts gemensamt av 22 europeiska stater.
Stenergard har idag också aktualiserat sanktioner mot israeliska ministrar som särskilt utmärkt sig vad gäller aggressiv och mot folkrätten stridande aktioner på Västbanken.
Stor uppmärksamhet har ett gemensamt uttalande från regeringarna i Frankrike, Kanada och Storbritannien rönt.
I uttalandet säger de tre regeringarna att de är beredda att gå till “konkret handling” om Israel framhärdar med utsvältningspolitiken.
I en kommentar till de uttalanden som nu gjorts säger Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör i frågor som rör Palestina, att nu återstår det att se vad “konkret handling” konkret kommer att innebära. Hon understryker också att dessa uttalanden borde ha kommit för ett och ett halvt år sedan. Liksom att fortfarande, den dag som idag är, pågår vapenhandeln och samarbetet med kolonialstaten.
Francesca Albanese slår fast att, om de stater som nu fördömt den israeliska kolonialstaten agerande menar allvar, så måste det innebära inte bara att all vapenhandel upphör, utan också att all handel och alla former av samarbete omedelbart upphör.
Israel måste ställas inför kravet att omedelbart och villkorslöst släppa in all den nödhjälp som står lastad vid gränsen till Gaza-området. Vidare att massdödandet av Gaza-bor omedelbart och villkorslöst måste upphöra. Vidare att Israel omedelbart måste skrinlägga sin plan på att fördriva den palestinska befolkningen bort från Gaza-området. Och att reaktioner, “konkreta handlingar”, måste komma nu, utan dröjsmål, om Israel framhärdar med sin folkmordspolitik.
Francesca Albanese understryker också att de uttalanden som en rad regeringar nu gjort måste förstås som något de pressats till av den världsomfattande proteströrelsen mot Israels massakrer och folkmordspolitik. Också det faktum att folkmordets grymma fakta genom medier blivit kända för så många har gjort det omöjligt för de politiska makthavarna att längre ignorera det fruktansvärda som pågått och pågår.
Maria Malmer Stenergard säger med anledning av det möte som idag i Bryssel ska hållas med EU:s utrikesministrar att ett förslag från Nederländerna där ska diskuteras. Det handlar enligt Stenergard om att “analysera huruvida Israel lever upp till sina krav på respekt för mänskliga rättigheter”.
Just sådant tal var något som Francesca Albanese i en intervju på nyhetskanalen Al-Jazeera med stor bitterhet beklagade. Det behövs inga “analyser om huruvida” Israel respekterar mänskliga rättigheter! Nu krävs handling, och allt tal om att “analysera” och “diskutera” Israels agerande handlar i praktiken om att förhala och skänka Israel fortsatt möjlighet att gå vidare med sitt folkmordsprojekt.
Vid sidan om regeringarna vore blockader organiserade av den internationella fackföreningsrörelsen något som skulle kunna sätta stark press på Israel. Förslag i den riktningen har kommit från bland andra norska LO. Från svenska LO har tyvärr ingenting hörts. De svenska LO-förbunden har inte heller på något sätt givit Hamnarbetarförbundet något stöd i samband med att det senare förbundets vice ordförande Erik Helgeson sagts upp av hamnbolaget i Göteborg för hans aktivitet för en blockad mot vapenhandel med Israel.
*******
Vid middagstid idag rapporterades att 73 Gaza-bor bragts om livet de senaste 12 timmarna. Dödstalet för den senaste veckan beräknas uppgå till närmare 700. Totalt minst 62 000 har sedan i oktober 2023 dödats genom den israeliska krigsmaktens direkta våldshandlingar. Antalet genom direkt israeliskt våld dödade barn uppgår nu till omkring 18 000.
Se detta inslag från brittiska BBC.