Cumulusmoln. Foto: Rolf Waltersson.

Cumulusmoln – Ett av naturens märkliga konstverk

Den senaste tidens väder med omväxlande regn, sol och värme har gjort att vi nästan dagligen ser dessa vackra och mäktiga cumulosmoln, stackmoln, torna upp sig. Med lite fantasi kan man se olika figurer, ansikten och mystiska varelser i molnen.

Cumulusmolnen har, under rätta väderförhållanden en tydlig dygnsrytm där de bildas på en klarblå himmel från till synes ingenting. Helt plötsligt finns de bara där.

Det finns olika typer av cumulusmoln:

  • Cumulus humilus består av små moln, utspridda som gräddklickar på himlen.
  • Cumulus mediocris, blomkålsmoln, har tornat ihop sig och blivit större, och högre.
  • Cumulus congestus har blivit ännu större och sammanhängande.

Cumulusmolnen, som är platta på undersidan, kan torna upp sig från 600 till 3 000 meter över markytan. Men toppen på de mest upptornade molnen kan nå upp till 9 000 meters höjd.

Att molnen är delvis är mörka beror naturligtvis att de hamnat i skugga. På grund av solljuset har molnen många nyanser av blått och grått. Vi kan se dessa nyanser tydligt.

Men kameran har begränsade möjligheter att återge alla dessa nyanser. Därför kan inte den fotografiska bilden ge full rättvisa åt dessa fantastiska moln. Därför ska de helst ses “på riktigt”.

Samtliga mina bilder kan nog betraktas som cululus mediocris. Utom den som jag tog från min balkong lite tidigare på dagen som mera liknar cumulis humilus. uspridda halvstora gräddklickar.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like