Vi kräver en pension värd namnet

Idag ser vi hur människor utnyttjas med dålig arbetsmiljö och löner som ligger långt under vad kollektivavtalen reglerar. Därför måste facket vara starkt för att motverka den nyliberala och osunda konkurrensen. Fackets enda tillgång är att vi är många som vill samma sak. Det är bara därför arbetsgivarna och politikerna lyssnar på oss…

Något som jag hört under det senaste året är oron över pensionerna. Det är närmast en underdrift att kalla det för oro. Det mullrar i leden är en bättre beskrivning.

Många av Byggnads medlemmar har börjat arbeta i unga år. Dåligt väder, tunga lyft, farliga arbetsmoment, skador och förslitningar har tärt deras kroppar. Att sen höra att politikerna beslutat att höja pensionsåldern och struntar i vår arbetsmiljö blir som ett hårt slag i ansiktet. Byggnads medlemmar som bokstavligen har offrat sin hälsa för att bygga vårt samhälle tackas genom en usel pension.

Pensionerna är något som jag lyfter när jag talar med politiker och det är något som medlemmarna vill lyfta fram i kommande avtalsrörelse. Som jag sa, det mullrar i leden och vi kommer att driva frågan på ett eller annat sätt!

Det är inget hot det är ett löfte.

-Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala. Debattartikel i Dala-Demokraten