Varför samarbetar svenska medier med Kiev Independet trots deras Nazistkoppling?

I nyhetsrapporteringen från Ukraina finns en källa som citeras oftare än någon annan: Kyiv Independent. Den engelskspråkiga tidningen startades för knappt fem månader sedan, men har redan två miljoner följare och det som skrivs där hamnar direkt i tidningar världen över.

Det är Kyiv Independent som får bidrag från den svenska medieorganisationen Utgivarna, Bonnier News och tyska Axel Springer. Nyligen inledde LO-ägda Arbetet Global ett samarbete med tidningen och kommer att direktöversätta deras texter till svenska.

Ingen tycks reagera på att Kyiv Independents redaktion har nazikopplingar. Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen.

Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef. I november 2019 skriver han: “Jag är helt förkrossad över nyheten att min gode vän, löjtnant Igor Prozapas, före detta artillerichef för Azov, har avlidit. Valhalla möter idag en hängiven skytt och en sann patriot.”

Det är uppenbart att Ponomarenko tycker krig är ashäftigt: “Tvåhundra meter från fiendelinjen. Känns som bloody Vietnam” tweetar han exalterat när han hänger med nazistiska Azov-bataljonen…

Aidar-bataljonen är en annan högerextrem paramilitär grupp som hyllas av Ponomarenko. På bataljonens femte födelsedag gratulerar han: “Önskar denna stridshärdade formation många lyckliga segrar!” Aidar är enligt en Amnestyrapport skyldiga till krigsbrott. De har rutinmässigt kidnappat, rånat och torterat civila, och den ukrainska armén tycks inte ha någon kontroll över dem.

Kajsa Ekis Ekman, ledare i ETC.

(Dagen efter publicering av ledaren från vilket ovanstånde citat är hämtat fick Ekman lämna uppdraget som ledarskribent hos ETC, dock inte på grund av denna text, enligt ETCs chefredaktör Andreas Gustavsson.)